כריתת רחם לפרסקופית
לאחר שהוחלט כי אין מנוס מכריתת רחם יש לברר ולשאול האם ניתן להמנע מפתיחת בטן ולבצע את הניתוח בגישה לפרוסקופית.
לגישה הלפרוסקופית יתרונות רבים אך דורשת צוות מיומן וניסיון בניתוחים אלו
דף הבית > שיקום חצוצרות
פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.
במקרים של פגיעה משמעותית ניתן לעיתים לזהות גם בבדיקת אולטראסאונד מצבים כגון הידרוסלפינגס.
הגישה הלפרוסקופית מאפשרת זיהוי ואבחנה ברורה ומאפשרת לעיתים ביצוע שיקום חצוצרות ושיפור הפוריות באופן ספונטני.
ניתן במצבים מסויימים למנוע צורך בהפרייה חוץ גופית. במקרים אחרים, בהם לא ניתן לשקם חצוצרה או חצוצרות והימצאות חצוצרה המכילה נוזל דלקתי פוגעת בהשגת הריון גם בעת סיוע של הפריה חוץ גופית, קיימת המלצה לבצע כריתת חצוצרה לשם שיפור הפוריות.
על הקשר בין הידרוסלפינגס – נוזל בחצוצרה ואי פוריות קראי כאן- הידרוסלפינגס
דר סוריאנו, צבר ניסיון רב בניתוחים אלו ומבצעם, על פי ההתוויה המתאימה, באסותא רמת החיל ובHMC בהרצליה
קיימים הסדרי תשלום עם מכבי (זהב, שלי) מאוחדת ולאומית (עם השתתפות עצמית בלבד). קיימים הסדר או החזר עם כלל חברות הביטוח וקיים הסדר ייעוץ בלבד לחברות ה״כללית מושלם״
לקריאה נוספת
לאחר שהוחלט כי אין מנוס מכריתת רחם יש לברר ולשאול האם ניתן להמנע מפתיחת בטן ולבצע את הניתוח בגישה לפרוסקופית.
לגישה הלפרוסקופית יתרונות רבים אך דורשת צוות מיומן וניסיון בניתוחים אלו
כריתת שחלות עשויה לנבוע עקב מנוכחות ממצא שחלתי כגון ציסטה פרסיסטנטית הדורשת בירור היסטולוגי, אבצס, אנדומטריומה, או כפעולה מניעתית במקביל לכריתת רחם מסיבות שונות. אחת הסיבות השכיחות להמלצת כריתת שחלות הינה הימצאות בקבוצת סיכון לפתח מחלת סרטן שד או שחלות. במקרים רבים הדרך המומלצת היא הגישה הלפרוסקופית על יתרונותיה הרבים.
מה הטיפול ב"נישה"
בנשים הסובלות מדימומים לא סדירים בנוכחות "נישה" הטיפול המוצע הוא בד"כ טיפול בהיסטרוסקופיה. היסטרוסקופ הוא סיב אופטי המוחדר לחלל הרחם דרך הנרתיק ומאפשר טיפול ב"נישה" וצריבת רירית הרחם שהצטברה שם. צריבה או הסרה של רירית הרחם שהצטברה ב"נישה". ניתוח זה יעיל במקרים רבים ומסייע לטיפול בדימומים הלא סדירים.
הריון חוץ רחמי עלול לסכן את חייה של האישה. לעיתים נדרשת פעולה דחופה לשם הפסקת הדימום הנלווה להתפתחות הריון בחצוצרה. הלפרוסקופיה משמשת כגישת הבחירה בטיפול בהריון חוץ רחמי מזה שנים, בעזרתה ניתן לאבחן את הימצאות ההריון בחצוצרה במהירות ע"י החדרת סיס אופטי לחלל הבטן וביצוע פתיחת החצוצרה ושאיבת ההריון או כריתת החצוצרה במהירות.
הסיבות הנפוצות ליצירת הידבקויות אגניות הן ניתוחים קודמים בעיקר פתיחת בטן, דלקת באגן, אנדומטריוזיס, מחלות דלקתיות של המעי ועוד הידבקויות עשויות לגרום לכאבי אגן כרוניים, לכאב בעת קיום יחסים, להפרעה במתן שתן ולעיתים לחסימת מעיים מצב הדורש ניתוח חירום. ללפרוסקופיה יתרון רב בהפחתת היווצרות הידבקויות בטניות ואגניות.
הטיפול: הטיפול בציסטה שחלתית תלוי בגיל האישה ובמצבה הרפואי, בתלונותיה כמובן במאפייני הממצא. אפשרויות הטיפול הן מעקב בלבד עם או ללא טיפול בגלולות בעיקר במקרים של ציסטה תפקודית, או טיפול כירורגי. הטיפול הכירורגי שמור למקרים בהם מדובר בחשד כי מדובר בציסטה גידולית, במקרים של תסמינים, בעת חשד לאנדומטריוזיס, וכמובן בעת בירור ממצא שחלתי פרסיסטנטי אשר דורש בירור היסטולוגי.
האם ניתן לכרות שרירן בלפרוסקופיה ניתוחית? בעזרת המכשור הלפרוסקופי ניתן לכרות שרירן ללא פתיחת בטן. הלפרוסקופיה הניתוחית מתאימה בעיקר במצבים של שרירן בודד, בגודל עד 8 ס"מ בדופן הרחם בד״כ בנשים בגיל הפוריות.
הלפרוסקופיה מאפשרת הסתכלות ישירה ללא פתיחת בטן על איברי האגן. בעזרת סיב אופטי המוחדר דרך הטבור ניתן לראות בהגדלה ובפרטי פרטים את אברי האגן.