אנדומטריוזיס והריון

אנדומטריוזיס והריון:  האם מהלך ההריון בקרב נשים עם אנדומטריוזיס נושא בחובו סיכון יתר? מאמר מקיף שפורסם החודש בעיתון היוקרתי Fertility & Sterility בחודש אוקטובר 2017  שופך אור על נושא זה.

תוכן עניינים

אנדומטריוזיס הינה מחלת כרונית, דלקתית, תלויית אסטרוגן הפוגעת בכ %10 מכלל הנשים בגיל הפוריות, ובכ-40% מכלל הנשים הסובלות מכאבי אגן ואי פוריות.

תסמינים למחלה

עיקר תסמיניה: כאבים במהלך הווסת, כאבי אגן כרוניים, דימום ווסתי מוגבר, כאבים בעת קיום יחסים; ולעיתים פגיעה בפוריות.

מקור המחלה בהימצאות רקמה הדומה לרירית הרחם, מחוץ לרחם, בשחלות בחצוצרות ושאר אברי האגן,; מצב הגורם להיווצרות תהליך דלקתי, דימום מקומי, יצירת ציסטות וצלקות באזורים שונים.

כ %30 מכלל הנשים הסובלות מאנדומטיוזיס תזדקקנה לסיוע על מנת להרות וחלקן תזדקקנה לניתוחים לשם שיפור איכות חייהן ולשם השגת הריון. הטיפול בנשים הסובלות מאנדומטריוזיס נעשה במרכזים ומרפאות ייעודיות ע״י רופאים מומחים בתחום. 

הריון מהווה לחלק מהנשים הסובלות מאנדומטריוזיס; משאת נפש ונחשב באופן מסורתי להגעה לחוף מבטחים עבורן.; מרבית התסמינים הקשורים לכאבים במהלך הווסת נעלמים בהריון, בהעדר ווסת,; דבר המביא לשיפור באיכות חייהן. ההריון נחשב למצב בטוח לנשים הסובלות מאנדומטריוזיס, ועשוי אף לשפר את איכות חייה של האישה גם לאחר סיום ההריון. 

האם מהלך ההריון בקרב נשים עם אנדומטריוזיס שונה מנשים ללא אנדומטריויס, הינה שאלה שלגביה הייתה עד כה מחלוקת בקרב החוקרים.

לאחרונה פורסמה סקירה מקיפה ומטה-אנליזיס – סיכום של כלל המאמרים שפורסמו עד כה בספרות המדעית,; אשר השוו מהלך הריון של נשים שאובחנו כסובלות מאנדומטריוזס לנשים ללא מחלה זו. מאמרים שלא כללו קבוצת ביקורת ורק תיארו מהלך הריון בקרב נשים עם אנדומטריוזיס הוצאו מסקירה מקיפה ויסודית זו.

המאמר פורסם; בחודש אוקטובר 2017; בעיתון היוקרתי Fertility ; Sterility, ע״י חוקרים העוסקים בטיפול בנשים עם אנדומטריוזיס ממספר מרכזים באיטליה ובראשם פרופ׳ זולו . המאמר בדק 34 מאמרים אשר עסקו בנושא סיבוכי הריון בקרב נשים עם אנדומטריוזיס, פסל 10 מאמרים, עקב אי התאמתם,  וסיכם תוצאות של כ 24 מאמרים אשר כולם כללו קבוצת ביקורת.   

המחקר כלל מספר עצום של נשים; 1,924,114; מתוכן כ 52,111 נשים עם אנדומטריוזיס (2.7%) וכ; 1,872,003 ששימשו כקבוצת ביקורת (97.3%)

המחקר התמקד מראש בנושאים הבאים: שכיחות הפלות, לידות מוקדמות (לפני שבוע 37, ולפני שבוע 34) שלייה פתח, שכיחות מחלות במהלך הריון כגון סכרת הריונית ומחלת יתר לחץ דם הריוני ורעלת הריון, שיעור ניתוחים קיסריים ומשקל יילוד נמוך (מתחת לאחוזון 10%)

עד כה לא פורסמה עבודת מחקר כה מקיפה אשר שמה לה כמטרה לבדוק סיבוכי הריון בקרב נשים הסובלות מאנדומטריוזס;

הנשים שהוגדרו כסובלות מאנדומטריוזיס רובן המוחלט על סמך ניתוחים שעברו ומקצתן על סמך בדיקות הדמייה כגון בדיקות אוטראסאונד או MRI.

המחקר מצא כי שיעור נשים גבוה יותר בקרב נשים אשר אובחנו כסובלות מאנדומטריוזיס ילדו לפני שבוע 37 וכן לפני שבוע 34, (פי 2.5) , שיעור גבוה יותר עבור הפלה במהלך ההריון (פי 1.75)

לא נמצאו הבדלים בשיעור הנשים אשר פתחו סכרת הריונית מחלת יתר לחץ דם או רעלת הריון בקרב השנים עם אנדומטריוזיס לעומת קבוצת הביקורת.

נמצא גם שנשים עם אנדומטריוזיס סבלו יותר משליית פתח וכן הזדקקנו באופן מובהק יותר לניתוחים קיסריים (פי 1.57), גם כאשר פילחו את התוצאות רק בקרב הנשים עם אנדומטריוזיס וקבוצת הביקורת; אשר עברו טיפולי פוריות, נמצא כי בקרב הנשים עם אנדומטריוזיס שכיחות הלידות המוקדמות (לפני שבוע 37) היה גבוה יותר באופן מובהק.

זהו המחקר הגדול ביותר שפורסם עד כה והמטה-אנליזה הראשונה אשר בדקה נושא חשוב זה.

החוקרים העלו על סמך מחקרים קודמים מספר השערות בנוגע לסיבות האפשריות של ממצאים מעניינים אלו ובניהם תנגודת של הקולטנים ברחם לפרוגסטרון.

לסיכום, מאמר סקירה מקיף זה אשר כלל קבוצת נשים גדולה אשר אובחנו כסובלות מאנדומטריוזיס טרם ההריון, מצא כי בקרב נשים אלו לעומת קבוצת הביקורת, קיים שיעור גבוה יותר של לידה מוקדמת, הפלות, שליית פתח, וניתוחים קיסריים. 

מידע זה חשוב לנשים בהריון ולאלו העוסקים במעקב הריון, מחקרים נוספים דרושים על מנת לבחון האם יש צורך בשינויים באופן מעקב ההריון אשר נדרש,;ומחקרים נוספים אשר ישפכו אור על הסיבות לממצאים אלו ודרכי מניעה.

;Fertility and Sterility®

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

אנדומטריוזיס במתבגרות

אנדומטריוזיס מוכרת כמחלה של גיל הפריון, שנפוצה בעיקר בקרב נשים בנות 25 שנה ויותר. לאחרונה נצפתה עלייה בהיארעות אבחון המחלה בקרב מתבגרות. אנדומטריוזיס בקרב מתבגרות מתאפיין בכאבי אגן כרוניים, בנוסף לכאבים המחזוריים, שמאפיינים את המחלה בקרב נשים מבוגרות יותר. הימשכות הכאבים, על אף טיפול ממושך עם גלולות למניעת הריון ותרופות נוגדות דלקת, מרמז על נוכחות של אנדומטריוזיס ומצריך ביצוע אבחון בעזרת לפרוסקופיה.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס – הבנת מנגנוני המחלה

הכול בגלל מתיל קטן… אנדומטריוזיס הינה מחלה דלקתית תלוית – אסטרוגן הפוגעת ב- 5-10% מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות בארה"ב. המחלה מוגדרת כמצב, שבו רקמה דמוית אנדומטריום משגשגת מחוץ לחלל הרחם בעיקר בפריטוניאום האגני ובשחלות. התסמינים המרכזיים הם כאבי אגן כרוניים, כאבים בזמן קיום יחסי מין ואי פריון.

קרא עוד »

מיתוסים באנדומטריוזיס

קיימים מיתוסים רבים לגבי אנדומטריוזיס 
הנפוצים הם כי הריון פותר הכל, כי אין טעם בניתוח כי הכל חוזר, וכי מדובר רק בכאבים וחייבים ללמוד לחיות עימם
ננסה להפריך מקצת מהם

קרא עוד »

כאבי מחזור

כאבי ווסת או כאבי מחזור חזקים, המופיעות לפני או במהלך הווסת ולעיתים נמשכים גם לאחריה גורמים לחלק מהנשים סבל רב, פגיעה משמעותית באיכות החיים צורך במשככי כאבים ופנייה לסיוע רפואי.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס והטיפול הנטורופתי

הטיפול באנדומטריוזיס דורש גישה רב צוותית המשלבת גישות טיפוליות שונות. ישנה חשיבות רבה להערכה ראשונית ע:י מומחה לאנדומטריוזיס עח מנת לבצע הערכה מקפת וקביעת טיפול מיטבי. גם לטיפול הנטורופתי מקום כחלק הטיפול במחלה הכרונית. הטיפול הנטורופתי עשוי להקל על התמודדותה של המטופלת בהתמודדות עם הכאב, הפרעות עיכול וחולשה , לשפר את מצבה לקראת ולאחר ניתוח ולשפר את איכות חייהן של אלו הנמצאות בטיפול פריון או אלו הסובלות מאי סבילות לתכשירים הורמונליים.

קרא עוד »
ייעוץ אונליין לאנדומטריוזיס

מה זה אנדומטריוזיס? מורה נבוכים

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס היא מחלה מסתורית המערבת את המערכת ההורמונלית ואת המערכת החיסונית של הגוף ועשויה לתקוף בנות ונשים מגיל שמונה ועד לאחר גיל המעבר.
מקור השם הוא במילה "אנדומטריום" – הרירית המרפדת את פנים הרחם שמתעבה כל חודש ומופרשת בזמן  הוסת.
ב"אנדו", כפי שהמחלה נקראת בקיצור, תאים דומים לאלה שמכילה רירית הרחם נמצאים מחוץ לרחם באזורים אחרים בגוף ומתפתחים למה שנקרא "נודולות", "גושים", "מוקדים", "נגעים" או "גידולים". גידולים אלה עשויים לגרום לכאב, לאי- פריון ולבעיות נוספות.

קרא עוד »

הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן.
ההחלטה על ביצוע לפרוסקופיה אינה פשוטה, ועליה להסתמך על גיל ותלונות המטופלת, הממצאים בבדיקה, הממצאים בהדמייה, תוכניות הפריון, טיפולי פריון קודמים ו/או ניתוחים קודמים

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן