חיפוש

אנדומטריוזיס והריון

אנדומטריוזיס והריון:  האם מהלך ההריון בקרב נשים עם אנדומטריוזיס נושא בחובו סיכון יתר? מאמר מקיף שפורסם החודש בעיתון היוקרתי Fertility & Sterility בחודש אוקטובר 2017  שופך אור על נושא זה.

תוכן עניינים

אנדומטריוזיס הינה מחלת כרונית, דלקתית, תלויית אסטרוגן הפוגעת בכ %10 מכלל הנשים בגיל הפוריות, ובכ-40% מכלל הנשים הסובלות מכאבי אגן ואי פוריות.

תסמינים למחלה

עיקר תסמיניה: כאבים במהלך הווסת, כאבי אגן כרוניים, דימום ווסתי מוגבר, כאבים בעת קיום יחסים; ולעיתים פגיעה בפוריות.

מקור המחלה בהימצאות רקמה הדומה לרירית הרחם, מחוץ לרחם, בשחלות בחצוצרות ושאר אברי האגן,; מצב הגורם להיווצרות תהליך דלקתי, דימום מקומי, יצירת ציסטות וצלקות באזורים שונים.

כ %30 מכלל הנשים הסובלות מאנדומטיוזיס תזדקקנה לסיוע על מנת להרות וחלקן תזדקקנה לניתוחים לשם שיפור איכות חייהן ולשם השגת הריון. הטיפול בנשים הסובלות מאנדומטריוזיס נעשה במרכזים ומרפאות ייעודיות ע״י רופאים מומחים בתחום. 

הריון מהווה לחלק מהנשים הסובלות מאנדומטריוזיס; משאת נפש ונחשב באופן מסורתי להגעה לחוף מבטחים עבורן.; מרבית התסמינים הקשורים לכאבים במהלך הווסת נעלמים בהריון, בהעדר ווסת,; דבר המביא לשיפור באיכות חייהן. ההריון נחשב למצב בטוח לנשים הסובלות מאנדומטריוזיס, ועשוי אף לשפר את איכות חייה של האישה גם לאחר סיום ההריון. 

האם מהלך ההריון בקרב נשים עם אנדומטריוזיס שונה מנשים ללא אנדומטריויס, הינה שאלה שלגביה הייתה עד כה מחלוקת בקרב החוקרים.

לאחרונה פורסמה סקירה מקיפה ומטה-אנליזיס – סיכום של כלל המאמרים שפורסמו עד כה בספרות המדעית,; אשר השוו מהלך הריון של נשים שאובחנו כסובלות מאנדומטריוזס לנשים ללא מחלה זו. מאמרים שלא כללו קבוצת ביקורת ורק תיארו מהלך הריון בקרב נשים עם אנדומטריוזיס הוצאו מסקירה מקיפה ויסודית זו.

המאמר פורסם; בחודש אוקטובר 2017; בעיתון היוקרתי Fertility ; Sterility, ע״י חוקרים העוסקים בטיפול בנשים עם אנדומטריוזיס ממספר מרכזים באיטליה ובראשם פרופ׳ זולו . המאמר בדק 34 מאמרים אשר עסקו בנושא סיבוכי הריון בקרב נשים עם אנדומטריוזיס, פסל 10 מאמרים, עקב אי התאמתם,  וסיכם תוצאות של כ 24 מאמרים אשר כולם כללו קבוצת ביקורת.   

המחקר כלל מספר עצום של נשים; 1,924,114; מתוכן כ 52,111 נשים עם אנדומטריוזיס (2.7%) וכ; 1,872,003 ששימשו כקבוצת ביקורת (97.3%)

המחקר התמקד מראש בנושאים הבאים: שכיחות הפלות, לידות מוקדמות (לפני שבוע 37, ולפני שבוע 34) שלייה פתח, שכיחות מחלות במהלך הריון כגון סכרת הריונית ומחלת יתר לחץ דם הריוני ורעלת הריון, שיעור ניתוחים קיסריים ומשקל יילוד נמוך (מתחת לאחוזון 10%)

עד כה לא פורסמה עבודת מחקר כה מקיפה אשר שמה לה כמטרה לבדוק סיבוכי הריון בקרב נשים הסובלות מאנדומטריוזס;

הנשים שהוגדרו כסובלות מאנדומטריוזיס רובן המוחלט על סמך ניתוחים שעברו ומקצתן על סמך בדיקות הדמייה כגון בדיקות אוטראסאונד או MRI.

המחקר מצא כי שיעור נשים גבוה יותר בקרב נשים אשר אובחנו כסובלות מאנדומטריוזיס ילדו לפני שבוע 37 וכן לפני שבוע 34, (פי 2.5) , שיעור גבוה יותר עבור הפלה במהלך ההריון (פי 1.75)

לא נמצאו הבדלים בשיעור הנשים אשר פתחו סכרת הריונית מחלת יתר לחץ דם או רעלת הריון בקרב השנים עם אנדומטריוזיס לעומת קבוצת הביקורת.

נמצא גם שנשים עם אנדומטריוזיס סבלו יותר משליית פתח וכן הזדקקנו באופן מובהק יותר לניתוחים קיסריים (פי 1.57), גם כאשר פילחו את התוצאות רק בקרב הנשים עם אנדומטריוזיס וקבוצת הביקורת; אשר עברו טיפולי פוריות, נמצא כי בקרב הנשים עם אנדומטריוזיס שכיחות הלידות המוקדמות (לפני שבוע 37) היה גבוה יותר באופן מובהק.

זהו המחקר הגדול ביותר שפורסם עד כה והמטה-אנליזה הראשונה אשר בדקה נושא חשוב זה.

החוקרים העלו על סמך מחקרים קודמים מספר השערות בנוגע לסיבות האפשריות של ממצאים מעניינים אלו ובניהם תנגודת של הקולטנים ברחם לפרוגסטרון.

לסיכום, מאמר סקירה מקיף זה אשר כלל קבוצת נשים גדולה אשר אובחנו כסובלות מאנדומטריוזיס טרם ההריון, מצא כי בקרב נשים אלו לעומת קבוצת הביקורת, קיים שיעור גבוה יותר של לידה מוקדמת, הפלות, שליית פתח, וניתוחים קיסריים. 

מידע זה חשוב לנשים בהריון ולאלו העוסקים במעקב הריון, מחקרים נוספים דרושים על מנת לבחון האם יש צורך בשינויים באופן מעקב ההריון אשר נדרש,;ומחקרים נוספים אשר ישפכו אור על הסיבות לממצאים אלו ודרכי מניעה.

;Fertility and Sterility®

המאמר נכתב על ידי :  

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC  ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.  

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

רופא פוריות אנדומטריוזיס

ההערכה היא שכשליש עד מחצית מהנשים עם אנדומטריוזיס סובלות מאי פוריות. אנדומטריוזיס נפוצה למדי בקרב מטופלות שפונות לרופא עקב קושי להרות. אך אין נתונים מדויקים על היארעות המחלה בקרב נשים הסובלות מאי פריון. הדבר נובע בין היתר, מכך שאבחון המחלה אינו מובן מאליו, אלא תלוי בהתייחסות לתלונות של האישה ובחשד הרופא.

קרא עוד »

הכנה לקראת הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן. הלפרוסקופיה מאפשרת כריתת ציסטה שחלתית, הפרדת הידבקויות, כריתת נגעים לשם שיפור התלונות וטיפול באי הפריון. הלפרוסקופיה דורשת מיומנות ונסיון יחד עם עבודת צוות של מומחים בתחומים שונים לשם טיפול מיטבי

קרא עוד »

אנדומטריוזיס וכאב

כאב במהלך הווסת מאפיין נשים ונערות הסובלות מאנדומטריוזיס. כאבים אלו פוגעים באיכות החיים, בתפקוד היומיומי ובלימודים, פוגעים בקריירה וביחסים הבין אישיים. התסמינים כוללים כאב אגני, כאבי מחזור עזים, כאבים בעת קיום יחסים, כאבי אגן כרוניים, ולעיתים כאבים במהלך יציאות או מתן שתן. לצערנו קיים איחור משמעותי באבחון ובהגשת טיפול מיטבי. מתי יש לפנות למומחה? מה הסיבות לכאבים העזים? מה ניתן לעשות?

קרא עוד »

שאלות שכיחות באנדומטריוזיס

נשים רבות סובלות במשך שנים מתסמיני אנדומטריוזיס ללא אבחנה ברורה, במקרים רבים גם לאחר העלאת חשד לאנדומטריוזיס נדחה הטיפול המיטבי עד להשגת הריון. במקרים רבים קיימת פגיעה משמעותית באיכות החיים וסכנה לפגיעה באיברים חיוניים פנייה למומחה לאנדומטריוזיס בשלב מוקדם חשובה וחיונית להנרכת מצב המטופלת ולשם קביעת מדיניות טיפולית.

קרא עוד »
אנדומטריוזיס תזונה

אנדומטריוזיס ותזונה

אנדומטריוזיס ותזונה- לתזונה חשיבות רבה והינה חלק בטיפול להפחתת תסמינים ושיפור איכות החיים של נשים הסובלות מאנדומטריוזיס. יש להכיר את המאכלים מהם יש להמנע, אלו המומלצים וחיוניים, אלו המשפרים תפקוד מערכת העיכול ואלו המסייעים למנגנון החיסוני. אנדומטריוזיס שהינה מחלה דלקתית מהווה אתגר אבחנתי אך לא פחות טיפולי, ידוע כיום כי תזונה מהווה מרכיב חשוב בטיפול בנשים הסובלות מתסמיני מחלת אנדומטריוזיס.

קרא עוד »

יומן תסמיני אנדומטריוזיס

חלק חשוב קביעת האבחנה והטיפול באנדומטריוזיס תלוי בהיכרות עם תלונותייך ודרגת חומרתן. אנא השתמשי ביומנך לקביעת מועד הופעת התסמינים וחומרתם. בבואך לייעוץ אנא הציגי יומן זה אשר חשיבותו רבה.

קרא עוד »

האם אני סובלת מאנדומטריוזיס?

האם את סובלת מאנדומטריוזיס?  בחני את עצמך!!

באם את סובלת מכאבים עזים בזמן הווסת, כאבי מחזור חזקים,  דימום מוגבר או כאבים בזמן קיום יחסים הרי שיש הכרח לפנות לבדיקה.  קיימות צורות שונות למחלת אנדומטריוזיס ולכן חשוב להכיר את כלל תלונותייך.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן