חיפוש

תסמיני שלפוחית שתן ומעי

העמדת נושא הטיפול בנשים בגיל המעבר כתחום מוביל במרפאתנו נוצר מתוך מחשבה שניתן לאזן, לשפר איכות חיים עי מתן מענה רפואי מקצועי רב צוותי, המתייחס לשינויים הנפשיים והגופניים כמכלול, ולהעניק טיפול מבוסס על ראיות רפואיות.

תוכן עניינים

על ידי אספקת מידע על גיל המעבר ואפשרויות הטיפול נוכל לסייע לנשים להיות מעודכנות יותר, מתחברות לתחושותיהן ולהביאן לאיזון מיטבי. אינך צריכה להשלים עם תסמינים מתישים המשפיעים על חיי היומיום שלך, העבודה, מערכות היחסים והבריאות העתידית שלך. יש טיפולים בטוחים, זולים, יעילים וזמינים. את צריכה להכיר את כלל אלטרנטיבות הטיפול.

תסמיני שלפוחית השתן והמעי במהלך גיל המעבר

האם את חשה ששיעול, צחוק, התעטשות או פעילות הכוללת הרבה קפיצות מעלה ומטה מפחידה אותך?
האם את מוצאת שאת צריכה להשתין לעיתים קרובות? האם את מוודא תמיד ששירותים נמצאים בקרבת מקום?

במהלך גיל המעבר והמנופאוזה, רירית שלפוחית השתן ודרכי השתן משתנה, רצפת האגן עלולה להיחלש, והמעי שלך רגיש יותר לתפקוד לקוי. שינויים אלו נובעים כולם מירידה ברמות האסטרוגן שעלולות לגרום לבעיות, כגון:

בריחת שתן במאמץ

זה כאשר יש דליפת שתן כתוצאה משיעול, צחוק, התעטשות או ריצה. פעילות יתר של שלפוחית השתן ואי שליטה בדחיפות – פעילות יתר של שלפוחית השתן מתייחסת לצורך תכוף או קבוע במתן שתן. בריחת שתן בדחיפות פירושה שאתה חווה תחושה נואשת של צורך ללכת לשירותים ללא אזהרה מקדימה – כאשר את פשוט לא יכולה להחזיק מעמד ומופיעה דליפה.

צניחת איברי האגן

בקרב כמחצית מהנשים מעל גיל 50 סובלת במידה מסויימת של צניחה, עם או ללא תסמינים, בעיקר בקרב אלו שעברו לידות נרתיקיות. צניחה מתרחשת כתוצאה מהחלשות השרירים והרצועות של רצפת האגן. צניחה זו גורמת לתחושה של מעין הופעת גוש בנרתיק, תחושה של מעין ישיבה על כדור או מעין תחושה של משהו נופל מהנרתיק. לעיתים קיימת תחושה של חוסר תחושה בקיום יחסים. לעיתים לתחושה זו מתלווה תחושה של בן הזוג של הנרתיק התרחב.

עצירות

תלונה שכיחה בגיל המעבר וגם היא דורשת התייחסות. יש להרבות בשתיית מים ולהעשיר את התזונה בסיבים כדי לשמור על צואה סדירה ורכה. יש להימנע מהפעלת מאמץ ביציאות העלולות להחמיר מצב של צניחה בקיר קדמי של הנרתיק מצב הקרוי ציסטוצלה או צניחה בקיר אחורי של הנרתיק – רקטוצלה. עצירות יכולה גם להחמיר נטייה לטחורים.

זיהומי שתן

ההגנה של הגוף שלך מפני חיידקים החודרים לאזורי הנרתיק והשתן נחלשת עקב ירידה ברמות האסטרוגן. דלקות בדרכי השתן (UTI) מתרחשות כאשר חיידקים מזיקים מתפשטים לאזורים אלה ומציפים את ההגנות הטבעיות של חיידקים מועילים יותר. רמות אסטרוגן נמוכות יותר מפחיתות את מספר החיידקים הטובים הקיימים ולכן מפחיתה את יכולתו של הגוף להדוף את הזיהום. זה יכול להיות נפוץ לחוות תסמינים של UTI גם אם אין לך זיהום ממשי, עקב חוסר אסטרוגן בשלפוחית השתן וברקמות הסובבות.

יובש בנרתיק

זה קורה כאשר דפנות הנרתיק מאבדות מהגמישות ומהסיכה הטבעית שלהן. על רקע הירידה באסטרוגן. לתחושת יובש, לכאב או אי נוחות במהלך קיום יחסי מין, דלקות שתן או תחושת דלקת בשלפוחית, צריבה וגרד מלווה וכאב של הפות. הפרעה בתפקוד רצפת האגן מתרחשת לאחר הלידה ובמהלך גיל המעבר והמנופאוזה, שכן הורמון האסטרוגן יורד משמעותית בזמנים אלו. לאסטרוגן תפקיד חשוב במערכות השתן והרבייה שלנו. הנרתיק, הפות ודרכי השתן מצופים בתאי אסטרוגנים. כאשר אסטרוגן כבר לא נמצא בשפע בגוף, האזורים הללו יכולים לסבול באמת. כתוצאה מכך, רירית שלפוחית השתן והשופכה (הצינור המוביל שתן אל מחוץ לגוף) מתדלדל ושריר רצפת האגן – התומך בשלפוחית השתן, הרחם (הרחם) והרקטום – נחלש.

מה ניתן לעשות?

הטיפול מושתת על הערכה של הכרת כלל התלונות חומרתן והתייחסות לכלל תלונות הקשורות לגיל המעבר
לכן למילוי שאלון מקיף לגיל המעבר חשיבות רבה, יחד עם בדיקה גינקולוגית מקיפה. לעיתים ימצא מקום לבדיקה אורודינמית ולבדיקת אולטראסאונד ייעודית לרצפת האגן.

הטיפול מבוסס על שילוב של המלצות על שינוי אורח החיים, כולל טיפול ואיזון בעיות בריאות כלליות כגון איזון מיטבי של סכרת, הפחתת משקל. הפחתה שתיית משקאות עתירי קפאין, הפחתה במשקאות מוגזים, הפסקת עישוןהקפדה על  ותזונה מושתת על ירקות וחלבונים, תזונה עשירת סיבים ושתיית מים.
פעילות גופנית מותאמת למצבך הרפואי והכללי, פעילות המשלבת פעילות לחיזוק המערכת הקרדיו-וסקולרית עם תרגילי כוח עם משקולות למניעת דלדול שרירים, המשלבת תרגילים לחיזוק רצפת האגן. לעיתים יהיה צורך בפיזיוטרפיה של רצפת האגן בעיקר במצבים של דליפת שתן משמעותית.

הטיפול בלייזר וגינלי עשוי לשפר מאד תלונות הקשורות ליובש נרתיקי, תחושת צריבה ואי נוחות בקיום יחסים ולסייע למניעת החמרה בתלונות הקשורות לדליפת שתן במאמץ בעיקר במקרים גבוליים אשר אינם דורשים פעילות ניתוחית.

באם את סובלת מסמיני גיל המעבר,  הפוגעים באיכות חייך הרי שיש מקום לשקול התחלת טיפול הורמונלי חליפי, נשמח לפרט לך על האלטרנטיבות לטיפול. 

המאמר נכתב על ידי :  

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC  ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.  

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

טיפול הורמונלי זהה ביולוגית בעזרת פלט

הטיפול המתקדם ביותר בתחום הטיפול הורמונלי זהה ביולוגית לנשים הסובלות מפגיעה באיכות חייהן על רקע תלונות גיל המעבר ,שייך לטיפול עי כמוסה (קפסולה) המוחדרת מתחת לעור, המכילה שילוב של אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון זהים ביולוגית.

קרא עוד »

הטיפול הטבעי בגיל המעבר

כיצד לנהל את גיל המעבר באופן טבעי?
ישנן דרכים רבות בהן נשים יכולות לתמוך בגופן במהלך גיל המעבר והמנופאוזה כדי להבטיח בריאות אופטימלית ולהפחית את הסיכון לסיבוכי גיל המעבר ולפגיה באיכות החיים

קרא עוד »

יובש נרתיקי

הורמון האסטרוגן שומר על בריאות הנרתיק שלך בכך שהוא פועל כחומר סיכה טבעי. זה גם מגרה את התאים בדופן הנרתיק שלך כדי לעודד נוכחות של חיידקים 'טובים' המגנים מפני זיהום.
האסטרוגן פועל על רקמת הנרתיק ושומר על האלסטיות המתאימה.

קרא עוד »

טיפול בורידים

טיפול בורידים

האם דליות ברגליים מהוות בעיה אסטטית בלבד? מהו הטיפול המומלץ עבור ורידים ברגליים? האם ניתן להעלים ורידים בולטים ללא ניתוח? מה הם גורמי הסיכון להופעת ורידים ברגליים? מה הם הטיפולים הקיימים ומה הוא הטיפול האופטימלי, כל זאת בסקירה שלפניכן 

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן