
ניתוח זה המקבע את כיפת הלדן הנרתיק לעצם הזנב (סאקרום) בעזרת רשת מהווה אלטרנטיבה לניתוחים וגינליים. ניתן לטפל גם בנשים שלא עברו כריתת רחם וסובלות מצניחת רחם משמעותית, ואינו מעוניינות בהריונות נוספים בגישה לפרוסקופית זו ניתוחים לפרוסקופיים אלו מהויים אלטרנטיבה טובה לניתוחים המבוצעים בגישה נרתיקית וגינאלית עם שיעור הצלחה גבוה. ניתוחים אלו נחשבים למתקדמים מבחינה טכנית, דורשים השמת מספר רב של תפרים לקיבוע הרשת לכיפת הנרתיק ולעצם הזנב ולמיומנות לפרוסקופית.
היכן מבצע דר׳ סוריאנו ניתוחי צניחת רחם וצניחת נרתיק ?
דר סוריאנו, צבר ניסיון רב בניתוחים אלו ומבצעם באסותא רמת החיל ובHMC בהרצליה
האם קיימים הסדרי תשלום?
קיימים הסדרי תשלום עם מכבי (זהב, שלי) מאוחדת ולאומית (עם השתתפות עצמית בלבד). קיימים הסדר או החזר עם כלל חברות הביטוח וקיים הסדר ייעוץ בלבד לחברות ה״כללית מושלם״
מהן הסיבות לצניחת רחם ולצניחת רצפת האגן?
תסמינים לצניחת רחם
במקרים בהם קיימת צניחת רחם מלווה בתסמינים בקרב נשים אשר סיימו את פרק היילודה ניתן לבצע ניתוח זה בשילוב עם כריתת רחם, בד"כ כריתת רחם ללא כריתת הצוואר (כריתת רחם תת שלמה) עם וללא השחלות בהתאם לגיל המטופלת
דרכי מניעה של צניחת רחם וצניחת רצפת האגן
במצבים קלים של צניחת רחם וצניחת רצפת אגן לרוב אין צורך בטיפול רפואי. ישנם טיפולי מנע מומלצים באמצעותם ניתן למנוע את תופעת הצניחה הקשה של הרחם ורצפת האגן. טיפולי המנע מבוססים על שינוי באורח החיים כדוגמת הפחתת משקל, הפסקת עישון וחיזוק שרירי רצפת האגן.
לחיזוק שרירי רצפת האגן ישנה חשיבות גבוהה כטיפול מניעתי לצניחת הרחם ורצפת האגן. ישנם טיפולי פיזיותרפיה לחיזוק שרירי רצפת האגן, זהו טיפול מניעתי מומלץ בשלבים ההתחלתיים של צניחת הרחם וצניחת רצפת האגן.
בנוסף, חשוב לבצע תרגילים לחיזוק רצפת האגן לאחר ניתוח שנועד לשיקום רצפת האגן, התרגול שומר את תוצאות הניתוח ומשפר את איכות חייה של המטופלת.
תהליך הבדיקה הגינקולוגית
תהליך הבדיקה הגינקולוגית מבוצע במרפאה של מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. זו שיטת האבחון הפשוטה ביותר וברוב המקרים הגינקולוג יבקש מהמטופלת להשתעל ולעשות תנועות מסוימות על מנת להפעיל לחץ על איברי האגן ולצורך אבחון מדויק יותר. בהתאם לצורך הרופא ישלח את המטופלת לבדיקות אבחנתיות נוספות.
טיפול בצניחת רחם וצניחת נרתיק
טיפול בצניחת רחם וצניחת רצפת האגן מותאם לחומרת המצב והתסמינים. במצבים בהם המטופלת איננה מעוניינת לעבור ניתוח הרופא יכול להמליץ על החדרת תומכן מסיליקון רפואי (פסארי), את התומכן מחדירים לנרתיק כדי למנוע מהרחם ומאיברי האגן לבלוט מהנרתיק. את התומכן מתאימים באופן ספציפי למאפייני המטופלת ובהתאמה לחומרת ולדרגת הצניחה.
במצבים מורכבים של צניחת רחם וצניחת רצפת האגן הרופא ימליץ על ניתוח. את הניתוח אפשר לבצע בכמה גישות – לפסרוסקופיה, ניתוח נרתיק ועוד.
נשים הסובלות מצניחת כיפת הנרתיק ודפנותיו לאחר כריתת רחם קודמת, עשויות להתאים לניתוח לפרוסקופי המקבע את כיפת הנרתיק לעצם הזנב. הניתוח הנקרא sacro-colpo-pexy מקבע את הנרתיק ומשיבו לעמדתו האנטומית. לאחר החדרת המצלמה והמכשירים הלפרוסקופיים דרך פתחים זעירים בדופן הבטן, מבוצעת הפרדה בין הנרתיק לבין שלפוחית השתן מלפנים והרקטום מאחור, מידת ההפרדה נקבעת ע"י מידת צניחת דפנות הנרתיק. בהמשך מוחדרת לחלל הבטן רצועת רשת סינטטית אשר מקובעת לכיפת הנרתיק ע"י תפרים נספגים ולעצם הזנב ע"י סיכות ניתוחיות.
ניתוח לתיקון צניחת הנרתיק ניתן לביצוע בגישה לפרוסקופית, בהרדמה כללית עם משך אשפוז קצר כ 24-48 שעות והחלמה מהירה.
שיעור ההצלחה של ניתוח לתיקון צניחת הנרתיק הינו 80-90% ותלוי בין השאר בגורמי סיכון ניתוחים קודמים מחלות נלוות ועוד.
תהליך ניתוח לטיפול צניחת רחם
ניתוח זה דומה לקודם אך במהלכו מבוצעת כריתת הרחם בגישה לפרוסקופית, הרחם מוצא מחלל הרחם עי מכשיר מיוחד (מורסליטור) ולאחר סיום שלב זה מבוצע הקיבוע הפעם לא לכיפת הנרתיק אלא לגדם הצוואר, בעזרת הרשת וקיבועה לעצם הזנב.
ניתוח זה מבוצע בגישה לפרוסקופית ומאפשר שילוב של כריתת הרחם יחד קיבוע לאורך זמן. שביעות הרצון הכוללת כאמור גבוהה, כולל שיפור בתפקוד שלפוחית השתן ותפקוד מיני.
ניתוחים אלו כפי שהוזכר דורשים מיומנות וניסיון ואינם נעדרי סיבוכים כולל סיבוכי הרדמה כמו בכל ניתוח לפרוסקופי, זיהומים בדרכי השתן או בכיפת הנרתיק, תחושת אי יוחות ודחיפות ותכיפות במתן שתן, סיבוכים חמורים כגון פגיעה באיברים שכנים כגון שלפוחית השתן שופכן או מעי >1%, דימום המצריך מתן דם>1% או סיבוך טרומבואמבולי <1%
בעבר ניתוחים אלו הצריכו פתיחת בטן והיו מלווים במהלך החלמה ארוך וצורך מוגבר במשככי כאבים, כיום מבוצעים ניתוחים אלו בגישה לפרוסקופית ניתוחים ומבוצעים ע"י צוות רב תחומי.
·
המאמר נכתב על ידי :
פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
ייסד ומנהל את המרכז לטיפול באנדומטריוזיס. המרכז, שהוקם ב-2005 ומשלב מומחים מתחומים שונים, הוא הראשון בישראל ומוביל בתחומו. במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב. עד כה בוצעו בו יותר מ-1,500 ניתוחי אנדומטריוזיס מתקדמים. פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית.