חיפוש

שאלה: איך מטפלים בשרירן?

תוכן עניינים

תשובה:

מעקב בלבד:
מרבית הנשים עם רחם שרירני אינן זקוקות לטיפול תרופתי או ניתוחי. שיעור הנשים באוכלוסייה שברחמן שרירן הינו גבוה ועולה עם הגיל. נשים אשר אינו סובלות כלל מתסמינים, שהשרירן אינו גדל, או משנה ומראהו הסונוגרפי אינן זקוקות לטיפול אלא למעקב בלבד.

טיפול תרופתי:
הטיפול התרופתי נועד לשפר תסמינים, להקטין דימום, לתקן אנמיה עקב חסר ברזל או להקטין גודל השרירן באופן זמני. אין בנמצא כיום טיפול תרופתי אשר גורם להעלמות מוחלטת של השרירן. לעיתים טיפול תומך זה מספק וניתן למנוע ניתוח בעיקר בנשים הקרובות בגילן לגיל הפסקת המחזור החודשי וטיפול תומך זה יאפשר להן לצלוח תקופה זו. לעיתים יש מקום לטיפול תרופתי לפני ניתוח לשם העלאת ריכוז ההמוגלובין לרמה מספקת לפני ניתוח או לשם הקטנת השרירנים לפני ניתוח לפרוסקופי.

כריתת השרירן בפתיחת בטן:
כריתת שרירנים בפתיחת בטן הינה הדרך המקובלת מזה שנים להסרת שרירנים. בדרך זו ניתן לכרות מספר רב של שרירנים ועם זאת לשמר את הרחם לשם השגת הריון ולשם מניעת דימום מוגבר. למעשה אין הגבלה של גודל או מספר השרירנים ונכרתו שרירנים בגודל כולל של עשרות . יש לזכור כי ניתוח זה אינו קל יותר, קצר יותר, או פשוט יותר מכריתת רחם ולעיתים קרובות דורש יותר מיומנות וניסיון.

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

שאלה: מהו שרירן (מיומה)?

תשובה: שרירן הינו גידול שפיר של שריר הרחם. למעשה זהו הגידול השכיח ביותר באשה המתפתח באחת מכל שלוש נשים בגיל הפריון. השרירן מאובחן בד"כ בנשים מעל גיל 35 וסיבות הופעתו אינן ברורות אך ידוע שגדילתו תלויה בהורמון האסטרוגן. לנשים רבות אין כלל תלונות והממצא הינו אקראי ומתגלה בבדיקה גינקולוגית או סונוגרפית.

קרא עוד »

שאלה: האם שרירנים יכולים להיות ממאירים?

תשובה: שרירן הינו גידול שפיר של שריר הרחם. ישנם גידולים לא שפירים של שריר הרחם, נדירים ביותר (כ- 0.1% מכלל המקרים). לא ניתן על פי בדיקה גינקולוגית, בדיקת אולטראסאונד או ע"י בדיקות דם לאבחן מה הוא סוג הגידול באופן מוחלט אך מוסכם כי שרירנים אשר אינם גורמים לתסמינים, אינם גדלים בקצב מהיר אינם דורשים טיפול.
 

קרא עוד »

שאלה: האם יש לי שרירנים?

תשובה: רוב השרירנים מאובחנים במהלך בדיקה שגרתית, במהלך בדיקה גינקולוגית ניתן להתרשם משינוי בגודל הרחם, ממבנה לא סדיר דבר המחשיד לנוכחות שרירן. מקובל להגדיר את גודל הרחם על פי שבועות הריון. האבחנה מאוששת ע"י בדיקת אולטראסאונד בטני ונרתיקי. לעיתים יש צורך בהערכה נוספת על מנת לוודא כי מדובר בשרירן ולא בממצא אחר (כגון אדנומיוזיס, ממצא שחלתי, פוליפ תוך רחמי ועוד). לשם כך ניתן לעיתים רחוקות יש צורך בבדיקות הדמיה נוספות (CT, MRI).

הדרך המיטבית להערכת חלל הרחם ולדעת האם השרירן בולט לחלל הינה ע"י היסטרוסקופיה אבחנתית אשר מדגימה את השרירן בנקל.

קרא עוד »

שאלה: מה הם התסמינים ששרירן עלול לגרום?

תשובה:מרבית הנשים עם שרירנים אינן סובלות כלל מתסמינים, בד"כ מדובר בשרירים אשר אינן בולטים לחלל, או שרירנים קטנים מ 7 ס"מ, נשים אלו אינן זקוקות לטיפול. התסמינים הקשורים לנוכחות שרירנים אינם אופייניים רק לשרירנים ולכן בכל תלונה יש צורך בבירור ואבחנה לפני קביעת טיפול הינם:
– דימום מוגבר ממושך מלווה בכאבי מחזור מוגברים.
– דימום לא סדיר, דימום בין ווסתות.
– תחושת מלאות בבטן תחתונה, אי נוחות ולחץ.
– תחושת לחץ על שלפוחית השתן ורצון להתרוקן לעיתים תכופות.
– אי נוחות בעת קיום יחסים.
– שרירנים עלולים להיות קשורים באי פריון, בהפלות חוזרות ובסיבוכי הריון.

קרא עוד »

שאלה: היכן גדלים השרירנים?

תשובה: רחם בנוי משלוש שכבות: החלק הפנימי נקרא רירית הרחם או האנדומטריום מדובר על שכבה דקה אשר גדלה בהשפעת הורמוני המין ואחראית על השתרשות העובר ועל הופעת הדימום הווסתי, החלק העיקרי דופן הרחם- המורכב כולו משריר הרחם, והשכבה החיצונית הסרוזה. שרירנים הבולטים לחלל נקראים שרירנים תת- ריריים (סב-מוקוזליים), השרירנים הנמצאים בדופן השירית נקראים שרירנים תוך דופניים(אינטרא-מוראליים) והשרירנים הבולטים לחלל הבטן תת סרוזיים.

השרירנים הבולטים לחלל (סוב-מוקוזליים) הם אלו האחראיים למרבית התסמינים.
 

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן