חיפוש

הפלה טבעית

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women.

מהי הפלה טבעית?

הפלה טבעית או עצמונית (ספונטנית), הינה אירוע שכיח. למעשה צפוי שכמעט כל אישה אשר הרתה מספר פעמים תחווה הפלה טבעית. אם זאת מדובר בחוויה קשה, הגורמת לעתים קרובות לעוגמת נפש רבה לבני הזוג ומובילה לחששות רבים לגבי העתיד. מאחר והגורם להפלה אינו ידוע במרבית המקרים, הנטייה לחפש את הסיבה או את האשמה בפעולות יום יומיות כגון קיום יחסי מין, מאמץ גופני, מתח נפשי או כל פעילות או מאורע אחר שהוביל להפלה הטבעית.
עצם העובדה שהסיבה אינה ידועה מגבירה את החשש שהפלה טבעית נוספת עלולה להתרחש. הבנה טובה יותר של הגורמים להפלות עשויה להקל על בני זוג להתמודד עם אובדן ההיריון, ולעתים אף לסייע במניעה של הפלה טבעית נוספת, עיקר החשש הוא מהפלות חוזרות.

הפלה טבעית

מהי השכיחות של הפלה טבעית?

כ- 15% מכלל ההריונות בני 4 עד 20 שבועות יסתיימו בהפלה טבעית. השכיחות האמיתית של הפלות טבעיות מוקדמות גבוהה בהרבה, ומוערכת בקרוב ל- 50%. הסיבה להבדל בין שיעור ההפלות הטבעיות שאנו מודעים אליהן לשיעור ההפלות בפועל, הוא שמרבית ההפלות מתרחשות בשבועיים שלאחר הביוץ, עוד לפני שיש איחור משמעותי בווסת. זו גם הסיבה שבקרב נשים שעוברות טיפולי פריון מאבחנים יותר הפלות, זאת מאחר והן לעתים קרובות הריונות אלו מאובחנים בשלב מוקדם ומוגדרים כהריונות כימיים.

 

מה היא הפלה כימית?

כאשר הריון מאובחן בבדיקת דם להריון,  בדיקת ביטא HCG , אך בסופו של דבר לא מתפתח שק הריון תוך רחמי, המצב מוגדר כהפלה כימית.

בבדיקת אולטראסאונד, עם מתמר שמוחדר לנרתיק, ניתן לזהות שק הריון ברחם כבר בשבוע 5-6 להריון כבר כאשר רמות הורמון ההריון (הבטא- HCG) בדם הינן מעל 1000-1200 יח'/מ"ל. במרבית המקרים ההפלה הכימית מאובחנת בשלב מוקדם מאד בהריון, כאשר רמות הורמון ההריון בדם מפסיקות לעלות באופן תקין (מצפים שיכפילו את ערכן כל יומיים). במקרים אלו של הפלה טבעית אין צורך בטיפול אלא במעקב בלבד.

האם כל בדיקת הריון חיובית ללא עדות לשק הריון ברחם משמעותו הפלה טבעית?

לא, לעיתים מדובר בהריון צעיר ולעיתים מדובר בהריון חוץ רחמי. בדיקת הריון חיובית ללא שק הריון ברחם מעלה חשד להריון חוץ רחמי, ועל כן חייבים תמיד להמשיך לעקוב אחר רמות הורמון ההריון, ובעיקר להיות ערים לתלונות המטופלת כגון כאבים או דימום לדני, תלונות אלו עלולות להיות קשורות להפלה טבעית או להריון חוץ רחמי. 

מתי מזהים דופק בעובר?

בעזרת בדיקת אולטראסאונד, עם מתמר שמוחדר לנרתיק, ניתן לזהות את הדופק בעובר המתפתח כבר בשבוע 6-7להריון, כאשר רמות הורמון ההריון בדם גבוהות מ- 10,000 יח'/מ"ל או כאשר העובר בגודל 3-5 מ"מ. אי הדגמת דופק בשלב מוקדם זה של ההריון, אינה מעידה עדיין על הריון לא תקין ויש ולחזור על בדיקת האולטראסאונד כעבור מספרימים. זיהוי של דופק עוברי הינה קריטית מאחר והסיכוי להפלה לאחר שנמצא דופק עוברי הינו באישה צעירה יורדת באופן משמעותי ל כ- 3-5% בלבד. עם זאת, אצל אישה עם היסטוריה של הפלות  חוזרות בעבר הסיכון לאובדן הריון גם לאחר שנצפה דופק נותר גבוה ועלול להגיע  לפי 4-5.

מה היא הפלה מאיימת?

דימום לדני בהריון מעורר תמיד חשש להפלה טבעית, ועל כן מצב זה קרוי בפי הרופאים "הפלה מאיימת". יש לדעת שבכמעט שליש מההריונות מופיעה בשלב כל שהוא הפרשה חומה או דמם לדני ועל כן לא כל דימום מסתיים בהפלה. אך כאשר הרופא מוצא בבדיקה כי צוואר הרחם פעור, הוא יאבחן "הפלה בלתי נמנעת", כלומר מצב שבו כמעט בוודאות ההריון יסתיים בהפלה טבעית.

כיצד מאבחנים הפלה טבעית?

כ- 80% מההפלות מתרחשות ב- 12 השבועות הראשונים של ההריון. מרבית ההפלות הטבעיות יאובחנו לאחר פנייה לבדיקת עקב דימום וגינלי. לעיתים דימום יהיה מלווה בהתכווצויות וכאבים בבטן התחתונה. במידה ונפלטה רקמה מהרחם חשוב לאסוף אותה לשקית או מיכל נקיים, ועם כל אי הנעימות, להביא אותה לרופא לבדיקה. לעתים תאובחן ההפלה הטבעית כאשר בבדיקת אולטראסאונד שיגרתית לא ניתן לזהות דופק עוברי. "הפלה נדחית" מאובחנת כאשר עובר ללא דופק נמצא ברחם.

בהריון צעיר המלווה בדימום, עם או בלי כאב בטן, חייבים תמיד לשלול את האפשרות של הריון מחוץ לרחם אשר אף הוא עשוי להסתיים כהפלה טבעית. 

האם הפלה בעבר מעלה את הסיכוי להפלה חוזרת?

היסטוריה של הפלות בעבר בהחלט מעלה את הסיכוי להפלה נוספת. אצל אישה, שכבר ילדה בעבר לפחות ילד חי אחד, הסיכוי להפלה בהריון הבא הוא 12%. אך אם אישה זו חוותה בעבר הפלה אחת הסיכוי להפלה חוזרת עולה ל- 24%ואם חוותה 3 הפלות בעבר הרי שהסיכוי להפלה נוספת עולה ל- 32%. לעומת זאת, אצל אישה שלא ילדה בעבר ילוד חי, וחוותה 2 הפלות ויותר, הסיכוי להפלה חוזרת בהריון הבא מגיע לכדי 40-45%. אם כי יש לזכור שישנם גורמים המשפיעים כגון גיל האישה, מחלות רקע, נשאות גנטית, טיפולי פוריות, מומי רחם ועוד. לאחרונה העלו את הסברה כי מחלו כגון אנדומטריוזיס או אדנומטריוזיס מעלים שכיחות של הפלות. 

האם הסיכון להפלה קשור לגיל האישה?

קיים קשר הדוק בין שיעור ההפלות בכלל והפלות חוזרות לגיל האישה. השכיחות של הפלות טבעיות הינו 12% בנשים בנות 20 אבל השכיחות עולה לכדי 26% בקרב נשים בנות 40 שנה. למעשה, אם בודקים לנוכחות הריון משלב מוקדם לאחר הביוץ, מוצאים כי שיעור ההפלות הטבעיות מעבר לגיל 40 מגיע לכדי – 75%!
עובדה זו עשויה לסייע בידי הזוגות להתמודד עם אובדן הריון מוקדם. ניתן להדגים את השפעת הגיל בדוגמא אחרת. אצל אישה שהרתה לאחר טיפול בהפריה חוץ גופית הסיכוי להפלה בגיל 30 הוא בערך 15%, בגיל 40 כ- 30%, ובגיל43 שנה ויותר– למעלה ממחצית מההריונות מסתיימים בהפלה. הסיבה לעליה בשיעור ההפלות קשורה אומנם בעיקר בעליה בשכיחות בעיות כרומוזומאליות עם הגיל, אך קיימת גם עליה בשיעור ההפלות של עוברים ללא בעיה גנטית.
יחד עם זאת כאשר אישה חווה הפלות חוזרות יש הכרח לבצע הערכה מקיפה ולא לקשור את ההפלה אך ורק לגילה.

כיצד מטפלים בהפלה טבעית?

במידה והחל דימום ונפלטה רקמה הריונית ובבדיקת אולטראסאונד ימצא חלל הרחם ריק, כלומר אינו מכיל חומר הריוני, תאובחן "הפלה שלמה" ולא יהיה צורך בטיפול נוסף.

לעיתים הרחם עדיין מכיל שיירי חומר הריוני, במקרה זה האבחנה תהיה  "הפלה בלתי שלמה." במקרה זה, כמו גם אם שק ההריון נותר בשלמותו, קיימות מספר אפשרויות טיפוליות בהתאם לגודל ההריון.
אם מדובר בהריון צעיר, כלומר בעובר שגודלו קטן מ- 9-10 שבועות הריון (ללא קשר לגיל ההריון),. ניתן לעיתים לזרז את התרוקנות הרחם על ידי מתן תרופות שגורמות לכיווץ הרחם. טיפול זה מוביל להתרוקנות מלאה של הרחם ב- 70-80% מהנשים תוך ימים ספורים אך דורש מעקב לעיתים מתן טיפול חוזר ועלול להיות כרוך גם בדימום מוגבר. אפשרות שניה, היא לסיים את ההריון ע״י "גרידה", או ״שאיבה״ כלומר ריקון ניתוחי של הרחם. פעולה זו מבוצעת בהרדמה כללית. יתרונה הוא בכך שניתן לשלוח חומר הריוני לבדיקה גנטית ולדעת מה הסיבה להפלה הטבעית. בדיקב גנטית זו מומלצת לביצוע בכל פעם שמדובר בהפלות חוזרות.

כיצד מבוצעת גרידה?

הטיפול בהפלה טבעית בד״כ דורשה ביצוע גרידה בעיקר במקרים של דימום מוגבר, או עובר בגודל מעל 7 שב. לפני פעולה זו יש להייועץ עם הרופא לגבי הכנת צוואר הרחם לקראת הפעולה.  לאחר הרכבת עירוי מבוצעת ההרדמה הכללית ע"י החדרת תרופות לווריד. בשלב ראשון, מרחיבים את צוואר הרחם בעזרת מוטות בעלות קוטר עולה. בשלב שני, מחדירים בעד הצוואר צנתר דרכו שואבים את רקמת ההריון וכך מרוקנים את חלל הרחם.

נהוג אצל אישה שלא ילדה בעבר, להחדיר מספר שעות לפני הפעולה הניתוחית מקלון, העשוי מאצה הקרויה למינריה, לתעלת צוואר הרחם, המקלון מתרחב בהדרגה במשך מספר שעות וכך אמור למנוע נזק לטווח ארוך לצוואר הרחם. נזק שעלול להתבטא בהריונות בעתיד בלידות מוקדמות עקב אי ספיקה של צוואר הרחם. ניתן לבצע הכנה של צוואר הרחם גם תרופתית עי מתן טבליות המוכנסות לנרתיק מסר שעות לפני הפעולה על מנת לרכך את צוואר הרחם לפני הפעולה. 
סיום ההריון ניתן לביצוע כהפסקת הריון פרטית או בבי"ח באופן ציבורי

האם החומר ההריוני נשלח לבדיקה?

החומר ההריוני נשלח לבדיקה פתולוגית אשר מאשרת כי מדובר ברקמה הריונית. בעת הפלות חוזרות ניתן לשלוח את החומר ההריוני שמתקבל בעת ריקון הרחם לבדיקה גנטית, דבר שיסייע באבחון הגורם להפלה הטבעית. בדיקה זו עשוייה לשפוך אור על הסיבה האמיתית להפלה הטבעית והינו חשוב ביותר במיוחד במקרים של הפלות חוזרות.

עד איזה שבוע מבוצע ריקון הרחם כגרידה?

ביצוע הרחבה של צוואר הרחם וריקון ניתוחי של הרחם ניתן לביצוע עד שבוע 22, פעולה זו מחייבת מיומנות רבה מצד הרופא המבצע ומבוצעת תחת הנחיית אולטראסונד. יש רופאים שמעדיפים בשל גודלו של העובר בשבועות אלה להזריק למי השפיר חומר שיגרום לרחם להתכווץ, כך שהרחם יתרוקן מעצמו בהליך שדומה להשראת לידה מוקדמת.

במקרים של הפלה טבעית בשבוע מתקדם יש חשש מהפרעה במנגנון הקרישה תוך כדי או לאחר הפעולה ולכן יש להיערך לכך מראש ע״י הכנת מוצרי דם וקרישה.

מתי מפנים לברור ומה הן הפלות חוזרות?

מאחר וידוע שהסיכוי גבוה מאד שהריון שבא לאחר הפלה בשליש הראשון של ההריון יהיה תקין, כ- 55%-75%, הרי שלא ממהרים לבצע בירור לאחר כל הפלה. אך לאחר שאישה חוותה שלוש הפלות רצופות מאבחנים שהיא סובלת מנטיה להפלות. במקרה זה האישה תופנה לברור הסיבה להפלות. במצבים מסויימים, למשל באישה מבוגרת, ייתכן וכבר לאחר שתי הפלות תופנה האישה לברור.

ביצוע היסטרוסופיה אבחנתית הינה פעולה פשוטה, מרפאתית אשר נחשבת לבדיקה הטובה ביותר להערכת חלל הרחם, ניתן לוודאי כי החלל תקין לאחר ביצוע הגרידה ולזהות לעיתים מה הגורם להפלות. לדוגמא רחם מחיצתי הינו גורם שכחי להפלות ולכן ישנה חשיבות רבה באבחון רחם מחיצתי

האם יש מקום לטיפול הורמונלי לאחר הגרידה?

לאחר הגרידה תקבלי ייעוץ לגבי הצורך בטיפול הורמונלי לשם שגשוג רירית הרחם ומניעת נזק עתידי, טיפול זה אינו ניתן באופן קבוע ותלוי בהחלטת המנתח ובעברך המיילדותי.

תמיכה וסיוע
הנושא החשוב מלבד השלמת בירור ופנייה למומחה היא קבלת סיוע ותמיכה, מאורע של הפלה טבעית ובמיוחד בעת הפלות חוזרות הינו קשה ודורש התייחסות מקצועית,
ישנה חשיבות לביצוע הערכה ובירור במרפאה המתמחת בהפלות חוזרות כולל אפשרות לביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית. במרפאתנו ניתן לקבל סיוע מקצועי זה.

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות, מייסד ומנהל המרכז לטיפול באנדומטריוזיס.
במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב.
פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית.
פירסם והציג מחקרים רבים בתחום הכירורגיה הגינקולוגית ובתחום הלפרוסקופיה וההיסטרוסקופיה בארץ ובעולם.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן