האם אני סובלת מאנדומטריוזיס?

האם את סובלת מאנדומטריוזיס?  בחני את עצמך!! באם את סובלת מכאבים עזים בזמן הווסת, כאבי מחזור חזקים,  דימום מוגבר או כאבים בזמן קיום יחסים הרי שיש הכרח לפנות לבדיקה.  קיימות צורות שונות למחלת אנדומטריוזיס ולכן חשוב להכיר את כלל תלונותייך.

תוכן עניינים

ההערכה מתחילה בהכרת כל התסמינים אשר הוזכרו, תסמינים אלו אינם אופיינים רק לאנדומטריוזיס אך בד"כ מעידים על בעיה הדורשת התייחסות. במהלך הבדיקה הגינקולוגית העשית ע״י דר׳ סוריאנו, מומחה לאנדומטריוזיס, ניתן להתרשם מרגישות בעת הבדיקה, מגודל הרחם והשחלות, מרגישות בעת הנעת הרחם, רגישות בעת לחץ באזור הרצועות המחזיקות את הרחם וממצאים שחלתיים כגון אנדומטריומה.

בדיקת האולטראסונד הגינקולוגי משלימה את הבדיקה ומדגימה את הרחם השחלות. לאחר היכרות עם התסמינים ולאחר הבדיקה הגינקולוגית והסונוגרפית ניתן לעלות חשד להימצאות אנדומטריוזיס. בדיקת האולטראסאונד מדגימה ציסטה שחלתית אנדומטריומה בנקל וביכולת אבחנה מצויינת.
לאחר הערכה ראשונית עולה הצורך לעיתים לבצע בדיקות הדמייה נוספת, בדיקות המכוונות למע׳ העיכול (על קול פריאנלי, קולונוסקופיה, חוקן בריום) בדיקת אולטראסאונד גינקולוגי ייעודי המבוצעת במרפאתנו, עשוייה לזהות מיקום נגעים, ציסטה שחלתית כגון אנדומטריומה ולסייע בתכנון הניתוח, לעיתים רחוקום יש מקום לבדיקת אגני.
ֿ
אין הכרח בביצוע בדיקת CA-125 באופן רוטיני ותשובה תקינה אינה שוללת הימצאות אנדומטריוזיס אך תשובה חיובית עשויה לחזק את החשד העולה מהכרת תלונות המטופלת ומבדיקתה ועשוייה לסייע במעקב לאחר התחלת טיפול. בד"כ כאשר קיים ממצא ציסטי כגון אנדומטריומה נמצא עלייה בערכי CA 125.

הדרך היחידה כיום לאשר את האבחנה של אנדומטריוזיס באופן מוחלט הינה הלפרוסקופיה, פעולה זו נעשית עי מומחה לאנדומטריוזיס, החדרת סיב אופטי דק דרך הטבור, בהרדמה כללית מאפשרת סקירת חלל הבטן והאגן ומאפשרת לקיחת דגימה לבדיקה היסטולוגית. במהלך הבדיקה ניתן לזהות בבירור את הרחם החצוצרות והשחלות, ניתן לזהות את מוקדי אנדומטריוזיס, נדומטריומה, דרגת פיזורם ודרגת החומרה של המחלה. יש לבצע ניתוחים אלו רק ע"י מומחה לאנדומטריוזיס. מומלץ כמובן לטפל כירורגית במחלה בשלב זה, כאשר טיפול בציסטה השחלתית, אנדומטריומה במוקדים עמוקים ובאלו המערבים את שלפוחית השתן והמעי דורשים מיומנות רבה.

האם את סובלת מאנדומטריוזיס?  בחני את עצמך!!

את לא בטוחה וחושדת כי את סובלת מאנדומטריוזיס ? קיימות לפחות 3 צורות של אנדומטריוזיס ולהן ביטוי שונה, מהלך שונה ותסמינים שונים: מחלה פריטונאלית שלא ניתן לאבחנה ללא לפרוסקופיה, ציסטות בשחלות שניתנות לזיהוי בקלות יחסית בבדיקת אולטראסאונד  ומחלה בעלת מוקדים עמוקים המערבים אברים שונים כגון מעי, שלפוחית שתן, כליות ועוד. כמובן שקיימת חפיפה בין צורות אלו. התסמינים שונים באופיים ובחומרתם בין אישה אחת לרעותה, ולכן חשובה ההערכה המוקדמת.

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

אנדומטריוזיס והריון

אנדומטריוזיס והריון: 

האם מהלך ההריון בקרב נשים
עם אנדומטריוזיס נושא בחובו סיכון יתר?

מאמר מקיף שפורסם החודש בעיתון היוקרתי Fertility & Sterility בחודש אוקטובר 2017  שופך אור על נושא זה.

קרא עוד »
ייעוץ אונליין לאנדומטריוזיס

מה זה אנדומטריוזיס? מורה נבוכים

מה זה אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס היא מחלה מסתורית המערבת את המערכת ההורמונלית ואת המערכת החיסונית של הגוף ועשויה לתקוף בנות ונשים מגיל שמונה ועד לאחר גיל המעבר.
מקור השם הוא במילה "אנדומטריום" – הרירית המרפדת את פנים הרחם שמתעבה כל חודש ומופרשת בזמן  הוסת.
ב"אנדו", כפי שהמחלה נקראת בקיצור, תאים דומים לאלה שמכילה רירית הרחם נמצאים מחוץ לרחם באזורים אחרים בגוף ומתפתחים למה שנקרא "נודולות", "גושים", "מוקדים", "נגעים" או "גידולים". גידולים אלה עשויים לגרום לכאב, לאי- פריון ולבעיות נוספות.

קרא עוד »

הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן.
ההחלטה על ביצוע לפרוסקופיה אינה פשוטה, ועליה להסתמך על גיל ותלונות המטופלת, הממצאים בבדיקה, הממצאים בהדמייה, תוכניות הפריון, טיפולי פריון קודמים ו/או ניתוחים קודמים

קרא עוד »

אנדומטריוזיס בדופן הבטן – גוש בצלקת הניתוחית

אבחון וטיפול באנדומטריוזיס בצלקת שלאחר ניתוח הקיסרי. הופעת כאבים במהלך הווסת בקרב נשים שעברו ניתוח קיסרי מעלה חשד למוקד אנדומטריוזיס בצלקת. ניתן לאבחן מצב זה ולטפל בו. לעיתים התסמין הראשון כאבים עזים במהלך הווסת וגוש בדופן הבטן. מצב זה מחייב מומחה לכריתת המוקד בשלמותו, מומחה לאנדומטריוזיס, על מנת להעלים את הכאבים והסבל המתלווים לבעייה זו לעיתים ניתן במהלך כריתת המוקד לבצע מתיחת בטן כולל כריתת חלק מדופן הבטן וכל אזור הצלקת לשם מניעת הישנות ותוצאה קוסמטית משופרת.
 

קרא עוד »

רופא פוריות אנדומטריוזיס

ההערכה היא שכשליש עד מחצית מהנשים עם אנדומטריוזיס סובלות מאי פוריות. אנדומטריוזיס נפוצה למדי בקרב מטופלות שפונות לרופא עקב קושי להרות. אך אין נתונים מדויקים על היארעות המחלה בקרב נשים הסובלות מאי פריון. הדבר נובע בין היתר, מכך שאבחון המחלה אינו מובן מאליו, אלא תלוי בהתייחסות לתלונות של האישה ובחשד הרופא.

קרא עוד »

הכנה לקראת הניתוח הלפרוסקופי באנדומטריוזיס

הלפרוסקופיה הינה כלי הבחירה באבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס, מיקומה ודרגת חומרתה ומאפשרת טיפול כירורגי במחלה ללא פתיחת בטן. הלפרוסקופיה מאפשרת כריתת ציסטה שחלתית, הפרדת הידבקויות, כריתת נגעים לשם שיפור התלונות וטיפול באי הפריון. הלפרוסקופיה דורשת מיומנות ונסיון יחד עם עבודת צוות של מומחים בתחומים שונים לשם טיפול מיטבי

קרא עוד »

אנדומטריוזיס וכאב

כאב במהלך הווסת מאפיין נשים ונערות הסובלות מאנדומטריוזיס. כאבים אלו פוגעים באיכות החיים, בתפקוד היומיומי ובלימודים, פוגעים בקריירה וביחסים הבין אישיים. התסמינים כוללים כאב אגני, כאבי מחזור עזים, כאבים בעת קיום יחסים, כאבי אגן כרוניים, ולעיתים כאבים במהלך יציאות או מתן שתן. לצערנו קיים איחור משמעותי באבחון ובהגשת טיפול מיטבי. מתי יש לפנות למומחה? מה הסיבות לכאבים העזים? מה ניתן לעשות?

קרא עוד »

שאלות שכיחות באנדומטריוזיס

נשים רבות סובלות במשך שנים מתסמיני אנדומטריוזיס ללא אבחנה ברורה, במקרים רבים גם לאחר העלאת חשד לאנדומטריוזיס נדחה הטיפול המיטבי עד להשגת הריון. במקרים רבים קיימת פגיעה משמעותית באיכות החיים וסכנה לפגיעה באיברים חיוניים פנייה למומחה לאנדומטריוזיס בשלב מוקדם חשובה וחיונית להנרכת מצב המטופלת ולשם קביעת מדיניות טיפולית.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן