חיפוש

ציסטה בשחלה

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women.

ציסטה שחלתית-ציסטה בשחלה

הופעת ציסטה שחלתית הינה מאורע שכיח, לעיתים כחלק ממחלת אנדומטריוזיס, אנדומטריומה, לעיתים בעקבות טיפולי פוריות, בד"כ מדובר בממצא שפיר. הטיפול בציסטה שחלתית עשויי להיות מעקב בלבד, גלולות או ניתוח לשם כריתת הציסטה בלפרוסקופיה ע"י מומחה על מנת להימנע מנזק לשחלה.

ציסטה בשחלה הינה מעין שק מלא בנוזל הממוקם בתוך השחלה, מהווה סיבה שכיחה לפניה למיון ולייעוץ גינקולוגי ועשויי לנבוע מסיבות שונות. הציסטות עשויית להופיע מסיבות שונות ומושפעות מגיל, טיפול בגלולות, צורת המחזור, מחלות רקע ועוד.

 

לכריתת ציסטה שחלתית במיוחד בנשים בגיל הפוריות חשיבות רבה, עקב החשש מפגיעה ברזרבה השחלתית.

גורמים להיווצרות ציסטה בשחלה

ציסטות תפקודיות (פונקציונליות):

הציסטות השכיחות ביותר במהלך גיל הפוריות. במהלך התפקוד התקין של השחלה וגדילת זקיק בשחלה עד להבשלתו או לאחר ביוצו עלולות להיווצר ציסטות שחלתיות תפקודיות. דוגמאות ציסטה פוליקולרית, ציסטה עקב גופיף צהוב, ציסטה טקה וציסטה לוטאלית, ציסטות אלו בד"כ קשורות לחוסר איזון הורמונלי ולעיתים עצם הופעתן גורם לאי סדירות במחזור ולשינויים הורמונליים. גודלם בד"כ עד 4-5 ס"מ וברוב המקרים נעלמים תוך 4-8 שבועות. הטיפול בציסטות אלו הינו מעקב בלבד עם או ללא מתן גלולות למניעת הריון. במקרים אלו חשובה האבחנה והמעקב לשם מניעת ניתוח מיותר ופגיעה ברקמת השחלה.

ציסטות בשחלות אלו עלולות לגרום לכאבי בטן פתאומיים, עזים בעיקר באם הציסטה עוברת תהליך פריצה ולעיתים דימום (לעיתים לאחר קיום יחסים) או בעת שיזור (תסביב של השחלה) אשר מחייבת ניתוח דחוף למניעת נזק שחלתי.

ציסטה פוליקולרית:

 במהלך ביוץ תקין ישנה חריגה- יציאה של הביצית מהזקיק הבשל אשר מתבקע. כשלון ואי ביוץ, הזקיק עשוי להמשיך ולגדול, לייצר הורמונים, ולהיהפך לציסטה פוליקולרית. ציסטה זו היא השכיחה ביותר בגלאים 20-40 . מרבית הנשים תהיינה ללא תסמינים, חלקן תדווחנה על מחזור לא סדיר או איחור בהופעת הווסת, אי נוחות בטנית, כאב בעת קיום יחסים, או תחושת התכווצות בבטן. ציסטה פוליקולרית הינה ציסטה בשחלה אשר אינה דורשת טיפול כירורגי, נעלמת ללא טיפול או לעיתים לאחר מתן גלולות ותמיד שפירה.

האבחנה הראשונית נעשית במהלך הבדיקה הגינקולוגית ומישוש שחלה מוגדלת. בדיקת אולטראסאונד משלימה את הבדיקה. במקרים של ציסטה בשחלה מסוג ציסטה פוליקולרית ההמלצה להמתין לבדיקה חוזרת לאחר הווסת. על פי גילך יוחלט האם להמליץ על מתן גלולות למשך מחזור אחד או שניים והזמנה לבדיקה חוזרת.

במקרים של הופעת כאב חריג, בעת גדילה של הממצא או שינוי במרכיבי הממצא יהיה צורך בהערכה חוזרת ולעיתים התערבות כירורגית- לפרוסקופיה ניתוחית להסרת הציסטה בשחלה.

ציסטת גופיף צהוב:

לאחר הביוץ התקין וחריגת הביצית מהזקיק, מצהיב הזקיק ומתחיל בייצור אסטרוגן ופרוגסטרון ונקרא גופיף צהוב.לעיתים גופיף זה אינו מתכווץ ונעלם אלא עקב ריבוי כלי דם באזור הזקיק נוצר דימום קל הממלא את הזקיק בדם. מצב אינו מסוכן ואינו דורש בד"כ כל טיפול. לעיתים נדירות בעיקר אצל נערות או נשים הסובלות מבעיות קרישה או בעת שימוש בתרופות נוגדות קרישה הדימום נמשך ומחייב התערבות לפרוסקופית שבעקרה צריבת מקור הדימום בלבד ושאיבת קרישי הדם. לעיתים קרובות מאבחנים ציסטות אנדומטריאליות הקשורות למחלת אנדומטריוזיס בטעות כציסטות על רקע דימום מגופיף צהוב.

השחלות הפוליציסטיות (PCO):

שחלות פוליציסטיות הינו מצב בו זקיקים רבים מסודרים בהיקף השחלה וגורמים למבנה אופייני, בשתי השחלות. השחלות מוגדלות במעט ובמצבים אלו בד"כ אין ביוץ, נוצר אי איזון הורמונלי אשר יכול לגרום למחזור לא סדיר, אי הופעת מחזור, ועקב מחזור לא ביוצי לבעיות פריון. לעיתים מופיעה תסמונת הכוללת גם השמנת יתר, שיעור יתר, אקנה, אי סבילות לגלוקוז ועוד. הטיפול מכוון בעיקר לסימפטומים.

ציסטות שפירות:

מדובר על גדילת רקמה לא תקינה אם כי שפירה בשחלה ויצירת ציסטה בשחלה. שכיחה פחות מציסטות תפקודיות, הסוג השכיח ציסטה דרמואידית. במרבית המקרים מדובר בציסטה המאובחנת בבדיקה שיגרתית בנשים ללא תסמינים. לעיתים רחוקות עלולות לגרום לשיזור שחלתי. ציסטות אלו אינן נעלמות באופן ספונטני ובד"כ דורשות מעקב ולעיתים קרובות הוצאה כירורגית.

ציסטה דרמואידית:

מדובר בגידול שפיר (benign cystic teratoma). אופייני לנשים צעירות אם כי יכול להופיע במהלך כל גיל הפריון. מדובר על התפתחות ביצית ללא הפריה, דבר שמוביל ליצירת ציסטה בשחלה המכילה שיער, נוזל שומני, ולעיתים יצירת סחוס ואפילו שיניים. הסימנים והסימפטומים דומים לציסטה פוליקולרית והאבחנה בד"כ מתבססת על בדיקת אולטראסאונד ולעיתים על צילום בטן. הטיפול הלפרוסקופי הינו הטיפול היחיד, מטרתו הוצאת הציסטה ללא פריצתה מתוך השחלה וללא פגיעה בשחלה. פעולה זו דורשת מיומנות ועבודת צוות ודורשת בעיקר בממצאים גדולים ניסיון רב. לאחר כריתת הציסטה בשלמותה ללא פריצה נשלח הממצא לבדיקה על מנת לוודא כי אכן מדובר בממצא שפיר.

ציסטות אנדומטריאליות:

ציסטה בשחלה זו הנקראת גם אנדומטריומה מופיעה כתוצאה מגדילת מוקדי אנדומטריוזיס בשחלה. כתוצאה מגדילת רירית רחם אקטופית בשחלה והופעת דימום מתפתחת ציסטה שחלתית מלאה בדם ישן "ציסטה שוקולדית". ציסטה בשחלה זו עלולה להיות מלווה בתסמיני אנדומטריוזיס. כאבי אגן כרוניים, כאבים עזים בעת ווסת וכ'. ציסטות אנדומטריאליות גדולות מ 3-4 ס"מ לא תעלמנה ללא טיפול כירורגי אשר דורש מיומנות וניסיון לשם מניעת גדילה חוזרת. בד"כ להופעת ציסטות אלו מתלווה פיזור מוקדי אנדומטריוזיס במקומות נוספים באגן. ציסטה בשחלה זו מחייבת הערכה עי מומחה בתחום ודחיית טיפול עלולה להחמיר את תלונות המטופלת ולגרור נזק עתידי בעיקר בנושא הפוריות. פריצת ציסטות אלו עלולה להיות קשורה בכאבים, יצירת הידבקויות ופגיעה בפוריות. לעיתים טיפול בהורמונים במסגרת טיפולי פוריות עלולה לגרום לגדילה בגודל הציסטה ולהופעת כאבים.

ציסטות אנדומטריאליות עלולות לפגוע ברזרבה השחלתית כפי שניתן למדוד עי בדיקת דם (AMH) גם ללא ניתוח. לכן ניתוח לכריתת ציסטה אנדומטריאלית מחייה ניסיון רב ומיומנות הנרכשת לאחר ניסיון רב.

ציסטאדנומה:

 גידול אפיתליאלי שפיר (Cystadenomas). עקב גדילה לא תקינה של רקמת השחלה נוצרת ציסטה בשחלה, קיימים שני סוגים הסוג הסרוזי והמוצינוטי – (serous and mucinous).

ציסטאדנומה מהסוג הסרוזי (Serous cystadenoma) מכילה נוזל מימי וגודלה כ 5-10 ס"מ, לעומת הסוג המוצינוטי (Mucinous cystadenoma ) אשר מכיל נוזל סמיך ודביק ויכול להגיע לגדלים ולמשקל ענק.

ציסטות ממאירות:

גידול שחלתי ממאיר עלול לגדול בכל גיל עם כי שכיח בעיקר בנשים לאחר הפסקת הווסת (מנופאוזה). הגידולים הממאירים האופייניים שונים בהתאם לגיל. נשים עם סיפור משפחתי של סרטן שחלה או שד, נשים עם גורמי סיכון כגון נשאיות של BRCA נמצאות בסיכון. על פי הבדיקה הגינקולוגית, מאפייני הציסטה באולטראסאונד ,בדיקות זרימות דם בהיקף הממצא, ממצאים נוספים באגן, בדיקות דם כולל מרקרים שונים ובדיקות הדמיה שונות עולה החשד כי מדובר בממצאים הדורשים בירור היסטולוגי.

תסמינים לציסטה בשחלה

ציסטה בשחלה עשוייה לגדול ללא כל תסמינים ותלונות ולהתגלות בבדיקה שגרתית אך עלולות לגרום לתלונות שונות בעיקר לאחר פריצה, שיזור או בהגעה לגודל מעל 6-8 ס"מ. שאר התלונות אינן ספציפיות.
– כאבי בטן עזים הופעה פתאומית של כאב בטן חד צדדי (אופייני לכל הציסטות בעת שיזור).
– הפרעות במחזור – (אופייני לציסטות התפקודיות- פוליקולרית, קורפוס לוטאום או PCO).
– אי פריון – (אופייני לאנדומטריומה או PCO).
– כאב אגן כרוני או כאבים עזים בעת קיום יחסים או בווסת (אופייני לאנדומטריומה).
– תחושת תפיחות בטן ואי נוחות (אופייני לציסטות גידוליות).

כאשר להופעת הציסטה מתלוות תלונות כגון כאבים עזים במהלך הווסת, כאבים בעת קיום יחסים או בעיות פוריות יש לשלול אנדומטרוזיס כסיבה להופעת הציסטה ולפנות למומחה בתחום.

 

תסמינים של מצבי חירום המובילים להתערבות דחופה

פריצת ציסטה בשחלה : בעת פריצת ציסטה תוכנה נשפך לחלל הבטן ועלול לגרום לכאבים ולעיתים לדימום מהשחלה עצמה. כאבים עזים ואבדן דם לעיתים מובילים לצורך בהתערבות כירורגית. עלול להתרחש לאחר פעילות גופנית או קיום יחסים.

שיזור שחלתי: אחד ממצבי החרום הקשורים לציסטה בשחלה הינו שיזור או תסביב שחלתי (TORSION) . נוכחות ציסטה בשחלה המלאה בנוזל היא אשר גורמת לשיזור השחלה או הטפולה וגורמת להופעת בצקת תפיחות הפרעה בהחזר הורידי ובהמשך פגיעה באספקת הדם לשחלה.
מצב זה דורש התערבות כירורגית מהירה, בגישה לפרוסקופית ניתן לסובב את השחלה חזרה בהקדם לשם מניעת נזק לשחלה. במקרים של שיזור או תסביב חוזר יש צורך בקיבוע השחלה לשם מניעת הישנות.

אבחנה של ציסטה בשחלה

האבחנה של ציסטה בשחלה ומאפייניה מתבססת על קבלת מידע שלם ומקיף על המטופלת, בדיקה גינקולוגית, בדיקת אולטראסאונד כולל זרימות דם, בדיקות מרקרים ובדיקות הדמיה.

בגמר הבדיקה הגינקולוגית ובדיקת האולטראסאונד ניתן לאפיין את הממצא על פי גודלו, קצב גדילה, מרכיבי הציסטה בשחלה, חד מדורי לעומת רב מדורי, פשוט לעומת ממצא מורכב, מרכיב סולידי, נוכחות פפילציות, מחיצות, נוכחות ממצאים בשחלה השניה, נוזל באגן ועוד. על פי היכרות עם המטופלת גורמי סיכון ומאפייני הציסטה בשחלה ניתן להמליץ על המשך בירור כולל סמנים בדם או הדמייה ולאחר הערכה מקיפה להמליץ על טיפול.

דרכי טיפול - ציסטה בשחלה

ציסטה בשחלה עשוייה להיות ממצא תקין שיעלם ללא התערבות, ממצא המעיד על בעיה הדורשת התערבות או ממצא אחד מתוך ממצאים נוספים באגן כגון במקרים של אנדומטריוזיס.
ולכן ציסטה שחלתית מחייבת הערכה והתייחסות כוללת ע״י מומחה וכוללת הכרת כלל תלונות המטופלת, בדיקה גינקולוגית ובדיקת אולטראסאונד, לעיתים בדיקות דם נלוות ולעיתים הדמייה נוספת.

המאמר נכתב על ידי :

פרופ' דוד סוריאנו
פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
ייסד ומנהל את המרכז לטיפול באנדומטריוזיס. המרכז, שהוקם ב-2005 ומשלב מומחים מתחומים שונים, הוא הראשון בישראל ומוביל בתחומו. במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב. עד כה בוצעו בו יותר מ-1,500 ניתוחי אנדומטריוזיס מתקדמים. פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית.

השאירי פרטים ונחזור אליך

להמשך קריאה

כריתת ציסטה שחלתית בלפרוסקופיה

כריתת ציסטה שחלתית על רקע אנדומטריוזיס מהווה תלונה שכיחה.נשים רבות פונות לייעוץ עקב אי פוריות , כאבים וממצא ציסטי שחלתי הנקרא אנדומטריומה
הטיפול במקרים אלו הטיפול הינו אישי ותלוי בגיל האישה במצבה הרפואי, בתלונותיה ובמאפייני הציסטה יחד עם ממצאים נוספים , מוקדים נוספים המתגלים במהלך הבירור.

המשך קריאה »

אנדומטריומה

ציסטה בשחלה ציסטות אנדומטריאליות:

ציסטה אנדומטריאלית הינה חלק ממגוון הופעה של ממצאים אגניים על רקע אנדומטריוזיס
ציסטה בשחלה הנקראת גם אנדומטריומה מופיעה כתוצאה מגדילת מוקדי אנדומטריוזיס ודימום הנאגר בשחלה. כתוצאה מגדילת רירית רחם לע דופן האגן בצמוד לשחלה  בשחלה והופעת דימום מתפתחת ציסטה שחלתית מלאה בדם ישן "ציסטה שוקולדית". ציסטה בשחלה זו עלולה להיות מלווה בתסמיני אנדומטריוזיס.

המשך קריאה »

כריתת שחלות מניעתית

כריתת שחלות מניעתית,  נשאות ל BRCA

ההמלצה לכריתת שחלות מניעתית עלולה להינתן במצבים שונים, במהלך ניתוח לכריתת רחם, עקב גורמי סיכון לסרטן שחלות, במקרים של נשאות ל BRCA, ובמקרים נוספים. ההחלטה תלוויה בגורמים רבים ובראשם גיל האישה, מצבה ההורמונלי המלצות הרופאים המקצועיים ובגישה הניתוחית

המשך קריאה »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן