חיפוש

מיתוסים באנדומטריוזיס

קיימים מיתוסים רבים לגבי אנדומטריוזיס  הנפוצים הם כי הריון פותר הכל, כי אין טעם בניתוח כי הכל חוזר, וכי מדובר רק בכאבים וחייבים ללמוד לחיות עימם ננסה להפריך מקצת מהם

תוכן עניינים

לרגל שבוע המודעות לאנדומטריוזיס  ננסה להפריך מספר מיתוסים לגבי המחלה

אנדומטריוזטס הינה מחלה שכיחה הפוגעת ב 5-10% מכלל הנשים בגיל הפוריות, תאים הדומים לרירית הרחם נמצאים באגן גדלים ומפעילים את המע החיסונית מצב זה גודם לכאבים עזים במהלך הווסת, כאבים בעת קיום יחסים, כאבי אגן כרוניים כאבי גב, ואי פוריות
הערכה היא שכ 180 מליון נשים סובלות ממחלה זו ומהשלכותיה
לעיתים חולפות שנים ופניות חוסזרות ונשנות לקבלת סיוע עד שנשים אלו מאובחנות ומטופלות

מיתוס מספר 1
אנדומטריוזיס היא רק כאבים במהלך הווסת

אכן כאבים עזים במהלך הווסת מהווים תסמין אופייני, כ 50% מכלל הנשים הסובלות מכאבי ווסת עזים תאובחנה כסובלת מאנדומטריוזיס, אך חלק מהנשים תלוננה בעיקר על כאבים בעת קיום יחסים, חלקן על כאבים במתן שתן בכל ווסת,דימום מוגבר  או לא סדיר,  רובן תתלוננה על עייפות רבה וחולשה במהלך כל החודש וחלקן הגדול תתלוננה על הפרעות במע העיכול, כולל תכיפות יציאות במהלך הווסת ועוד

מיתוס מספר 2
הסיבה לאיחור המשמעותי באבחנה היא כי קשה מאד לאבחן אנדומטריוזיס 

למען האמת כאשר מודעים למחלה תסמיניה והשלכוליה האבחנה אינה כל כך קשה, התסמינים האופיינים, למרות השוני הרב בין אישה לרעותה,  הממצאים בבדיקה עי רופא מיומן ובדיקות האולטראסאונד היעודיות שיפרו באופן משמעותי את היכולת לחשוד כי מדובר באנדומטריוזיס. לעיתים קרובות מספיקה בדיקה גינקולוגית ומישוש נגעים לאשר את האבחנה. לאחרונה עםמ העלייה במודעות החלו נשים שסבלו במשך שנים לעלות אפשרות זאת בעצמן.

מיתוס מספר 3
מדובר במחלה כרונית, ללא טיפול יעיל, צריך ללמוד ולחיות עימה

משפט זה הינו משפט שאחראי על הדחיה המשמעותית באבחנה ובטיפול בנשים עם אנדומטריוזיס. אסור לחיות עם כאבים עזים בכל ווסת, כאבים משתקים הפוגעים ביכולת לתפקד לאפשר פגיעה בחיי האישות , בקריירה, בתפקוד בבית או להזדקק לטיפולי פוריות ממושכים לשם השגת הריון.
ניתן לטפל באנדומטריוזיס, לאלו הנזקקות לניתוח , תוצאותיו מצויינות הן בשיפור איכות החיים והן בשיפור הפוריות ובתנאי שיעשה ללא דחייה משמעותית ולפני שנגרם נזק בלתי הפיך,
ניתן לשפר את איכות החיים במקרים רבים עי טיפול הורמונליים ואחרים, וכפי שאנו נוהגים לאמר יש סיבה לסבל אך אין כל סיבה שתסבלי.

מיתוס מספר 4
הטיפול היחיד שעובד הוא הריון

הריון אינו תרופת קסם למכאובי אנדומטריוזיס, אמנם נשים רבות חשות הקלה מעצם העלמות הווסת אך חלקם סובלות מכאבים גם במהלך ההריון.
בגילאים הצעירים לפני הרצון להקים משפחה הוא ההמלצה ״כנסי להריון״ אינה רלוונטית.  לאלו המתמודדות עם בעיות פוריות יחד עם כאבים וסבל רב היא מהווה תזכורת כואבת לקשיים להרות.
תסמיני אנדומטריוזיס יכולים להופיע גם לאחר לידה או לידות, לעיתים קרובות הישנות הכאבים פוגעת ביכולת לתפקד כאם וכרעיה ולעיתים רבות מחייב טיפול גם לאחר לידה מוצלחת.

מיתוס מספר 5
הפתרון האולטימטיבי כריתת רחם

בעבר אכן נשים רבות נזקקו לפתרון רדיקלי זה ולעיתים אך לכריתת שחלות, במיוחד אלו שאובחנו באיחור משמעותי לאחר כשלונות חוזרים של טיפולים שונים ולאחר סיום הילודה. במשך שנים הסיבה המובילה לכריתת רחם בקרב נשים צעירות(>40) היה אנדומטריוזיס
הטיפול כיום מושתת על איבחון מוקדם, טיפול מיטבי תרופתי ו/או ניתוחי אשר מסיר את המוקדים ומשפר את איכות חייה של המטופלת. יש לשקול פתרון זה במקרים חריגים בלבד.

מיתוס מספר 6
ניתוח לטיפול באנדומטריוזיס יטיב עם כאבי אך יפגע ביכולתי להרות

ניתוח לטיפול באנדומטריוזיס לעיתים קרובות אינו כולל מעורבות של השחלות. רק כ 1/3 מהנשים הנזקקות לניתוח סובלות ממעורבות שחלתית. כריתת מוקדים אגניים, פתיחה של הידבקויות. שקום חצוצרות ועוד משפרות את הסיכוי להשגת הריון אם כי דורשים מניסיון ומיומנות, ניתוחים המערבים שחלות אכן נושאים סיכון, עצם הימצאות ציסטה גדולה בשחלה פוגעת ברזרבה השחלתית וניתוח עלול להעצים פגיעה. שימוש בטכניקות ניתוחיות נכונות, במכשור מתאים ושיפור הניסיון מביאים לשיפור הפוריות.

מיתוס מספר 7
נשים הסובלות מאנדומטריוזיס תתקשנה להרות

הקשר בין אנדומטריוזיס לבין אי פוריות אינו פשוט, מרבית הנשים לא תתקשנה להרות ולא תזדקקנה לטיפולי פוריות, לא כל מי שחווה כאבים עזים במהלך הווסת תתקשה להרות וזאת יש להדגיש
יחד עם זאת איחור באבחנה, איחור בטיפול עלולים לגרום נזק אשר עלול להוביל לתת-פוריות. נשים אשר בנות משפחה נמצאו כסובלות מאנדומטריוזיס והתקשו להרות נמצאות בסיכון ולכן מוטב שתפננה להערכה
ככלל, נשים אשר מתקשות להרות וסובלות מכאבים עזים חייבות להבדק במרפאה לאנדומטריוזיס. 

מיתוס מספר 8
נערות אינן סובלות מאנדומטריוזיס 

שיעור משמעותי בקרב נשים שאובחנו כסובלות מאנדומטריוזיס מתארות כי החל מהווסת הראשונה סבלו מכאבים עזים, משתקים, וכי נזקקו כבר בתקופת בית הספר לסיוע רפואי או צורך מתמיד במשככי כאבים, סקירה שפורסמהב 2017 אשר כללה כ 24 מחקרים בנושא נערות ואנדומטריוזיס  מצאה כי בקרב נערות אשר סבלו מכאבים עזים כרוניים  ולא הגיבו לטיפול תרופתי, 80% אובחנו כסובלות מאנדומטריוזיס. נמצא כי בקרב נערות. האבחנה הלפרוסקופית הינה במקרים רבים הדרך היחידה לאבחן. נמצא כי דרושה מיומנות רבה וניסיון באבחון אנדומטריוזיס גם במהלך ניתוח, והומלץ על ביצוע ניתוחים אלו רק ע״י מומחי לטיפול באנדומטריוזיס.  

מיתוס מספר 9
ניתן לטפל באנדומטריוזיס ללא גישה רב צוותית 

על מנת להבין התפתחות אנדומטריוזיס כמחלה, על מנת לאבחן אותה ואת כלל תסמיניה ועל מנת לטפל באופן מיטבי דרוש צוות. דרוש מומחה לאולטראסאונד ומומחה לפוריות דרוש מומחה לכירורגיה גינקולוגית  מתקדמת אך גם תזונאית ופיזיוטרפיסטית. לעיתים יש צורך בכירורג כללי ולעיתים אורולוג וכמובן מומחה גסטרו המכיר את המחלה.  הטיפול באנדומטריוזיס דורש  צוות העובד ביחד ומכיר את המטופלת תלונותיה ולעיתים גם את משפחתה. צוות המסביר, מלווה, ועוקב לאורך זמן ומעניק תמיכה למטופלת, למלווים ולמשפחה. אנדומטריוזיס הינה מחלה מורכבת לטיפול ודורשת מרפאה ייעודית ורב צוותית. 

השילוב של דר׳ סוריאנו כמומחה לאנדומטריוזיס ומנתח , דר אליצור׳ מנהל יחידת ההפריה החוץ גופית באסותא ודר׳ ז׳ייצ׳יק כמומחית אולטראסאונד יחד עם תזונאית ופיזיוטרפיסטית  מגשימים בפועל גישה זו.

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

אנדומטריוזיס והריון

אנדומטריוזיס והריון: 

האם מהלך ההריון בקרב נשים
עם אנדומטריוזיס נושא בחובו סיכון יתר?

מאמר מקיף שפורסם החודש בעיתון היוקרתי Fertility & Sterility בחודש אוקטובר 2017  שופך אור על נושא זה.

קרא עוד »

שאלות שכיחות באנדומטריוזיס

נשים רבות סובלות במשך שנים מתסמיני אנדומטריוזיס ללא אבחנה ברורה, במקרים רבים גם לאחר העלאת חשד לאנדומטריוזיס נדחה הטיפול המיטבי עד להשגת הריון. במקרים רבים קיימת פגיעה משמעותית באיכות החיים וסכנה לפגיעה באיברים חיוניים פנייה למומחה לאנדומטריוזיס בשלב מוקדם חשובה וחיונית להנרכת מצב המטופלת ולשם קביעת מדיניות טיפולית.

קרא עוד »
אנדומטריוזיס תזונה

אנדומטריוזיס ותזונה

אנדומטריוזיס ותזונה- לתזונה חשיבות רבה והינה חלק בטיפול להפחתת תסמינים ושיפור איכות החיים של נשים הסובלות מאנדומטריוזיס. יש להכיר את המאכלים מהם יש להמנע, אלו המומלצים וחיוניים, אלו המשפרים תפקוד מערכת העיכול ואלו המסייעים למנגנון החיסוני. אנדומטריוזיס שהינה מחלה דלקתית מהווה אתגר אבחנתי אך לא פחות טיפולי, ידוע כיום כי תזונה מהווה מרכיב חשוב בטיפול בנשים הסובלות מתסמיני מחלת אנדומטריוזיס.

קרא עוד »

יומן תסמיני אנדומטריוזיס

חלק חשוב קביעת האבחנה והטיפול באנדומטריוזיס תלוי בהיכרות עם תלונותייך ודרגת חומרתן. אנא השתמשי ביומנך לקביעת מועד הופעת התסמינים וחומרתם. בבואך לייעוץ אנא הציגי יומן זה אשר חשיבותו רבה.

קרא עוד »

האם אני סובלת מאנדומטריוזיס?

האם את סובלת מאנדומטריוזיס?  בחני את עצמך!!

באם את סובלת מכאבים עזים בזמן הווסת, כאבי מחזור חזקים,  דימום מוגבר או כאבים בזמן קיום יחסים הרי שיש הכרח לפנות לבדיקה.  קיימות צורות שונות למחלת אנדומטריוזיס ולכן חשוב להכיר את כלל תלונותייך.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס- איחור באבחנה

אנדומטריוזיס הינה מחלה הפוגעת בנשים צעירות וגורמת לפגיעה באיכות החיים, פגיעה בפריון, ומשפיעה על כל אורחות החיים. האיחור האבחנה משמעותי וגורם נזק רב ולעיתים בלתי הפיך. יש צורך במאמץ רב לשם הגברת המודעות למחלה,הכרת תסמיניה, התייחסות נאותה לתלונות המטופלות יחד עם המשך המחקר ושיפור הטיפול.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס במתבגרות

אנדומטריוזיס מוכרת כמחלה של גיל הפריון, שנפוצה בעיקר בקרב נשים בנות 25 שנה ויותר. לאחרונה נצפתה עלייה בהיארעות אבחון המחלה בקרב מתבגרות. אנדומטריוזיס בקרב מתבגרות מתאפיין בכאבי אגן כרוניים, בנוסף לכאבים המחזוריים, שמאפיינים את המחלה בקרב נשים מבוגרות יותר. הימשכות הכאבים, על אף טיפול ממושך עם גלולות למניעת הריון ותרופות נוגדות דלקת, מרמז על נוכחות של אנדומטריוזיס ומצריך ביצוע אבחון בעזרת לפרוסקופיה.

קרא עוד »

אנדומטריוזיס – הבנת מנגנוני המחלה

הכול בגלל מתיל קטן… אנדומטריוזיס הינה מחלה דלקתית תלוית – אסטרוגן הפוגעת ב- 5-10% מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות בארה"ב. המחלה מוגדרת כמצב, שבו רקמה דמוית אנדומטריום משגשגת מחוץ לחלל הרחם בעיקר בפריטוניאום האגני ובשחלות. התסמינים המרכזיים הם כאבי אגן כרוניים, כאבים בזמן קיום יחסי מין ואי פריון.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן