חיפוש

צילום רחם

את מנסה להרות וזה לא קורה וכעת רופאך מפנה אותך לבצע צילום רחם, הוא מסביר כי בעזרת בדיקה זו ניתן לראות את מבנה הרחם: האם קיים מום רחמי? מחיצה או רחם דו קרני, האם ישנם פגמים בחלל כגון שרירן הדוחק את החלל או פוליפ? ובעיקר האם המעבר בחצוצרות והפיזור לאגן תקינים.

תוכן עניינים

בשלב זה את מחפשת מידע על צילום רחם ונבהלת… ספק אם ישנה בדיקה גינקולוגית אשר זוכה לאהדה כמו הבדיקה הזו. את תווכחי לדעת כי ישנן נשים המעדיפות לעיתים לדחות ביצוע בדיקה זו שוב ושוב ולהימנע מביצועה מטרת דף מידע זה להסביר כי ניתן לבצע בדיקה זו ללא חשש.

 

לאמיתו של דבר המשפט השכיח לאחר ביצוע צילום רחם הוא ״ זה ממש לא כמו שחששתי״

ע"י הסבר מפורט, הכנה מדוקדקת, סבר פנים וביצוע נכון ניתן לעבור בדיקה זו עם אי נעימות קלה אי נוחות נסבלת יחד עם קבלת מידע רב ערך.

כל מה שרצית לדעת על צילום רחם:

במסגרת שיטוטייך בפורומים שונים תחשפי למידע כי נשים רבות מתלונות על חוויה כואבת ולעיתים בלתי נסבלת מטרת המאמר לנסות ולהסביר על אופן ביצוע הבדיקה ולהרגיע …..
כן ניתן לעבור בדיקה זו ללא צורך בהרדמה וללא צורך בטשטוש וכמובן ללא כאב.

מה היא בעצם בדיקת צילום רחם?

בדיקת צילום רחם, היא בדיקת רנטגן אשר מטרתה לבדוק  בעיקר כי  המעבר בחצוצרות פתוח ומאפשר מפגש בין הביצית לזרע וכי חלל הרחם תקין, זו פעולה מרפאתית המבוצעת במכון רנטגן, נמשכת כ 5 דקות, אם כי דורשת זמן הכנה והרגעה.

מה מטרת בדיקת צילום רחם?

המטרה העיקרית לוודא כי החצוצרות פתוחות לוודא כי חלל הרחם תקין, וכי אין סיבה מכנית לאי הפוריות, ישנם מקרים שמומלץ לבצע בדיקה זו לאחר ניסיונות הפרייה כושלים לוודא כי החצוצרות אינן מלאות בנוזל- הידרוסלפינגס

האם ניתן לבצע צילום רחם באופן פרטי?

ניתן כמובן לבצע בדיקת צילום רחם באופן פרטי, ע״י כך את יכולה לקבוע מי יהיה הרופא המבצע, דבר שללא ספק יפחית את החשש מהבדיקה, ניתןלבצע את הבדיקה בזמן המתאים עם סיום הווסת ללא אבדן זמן המתנה

האם קיימות הכנות מיוחדות לפני צילום רחם?

יש להימנע מקיום יחסים, 48 ש לפני הבדיקה, לדווח באם קיים דימום לא סדיר, חשד לזיהום או באם יש ספק להריון, יש לדווח באם קיימת רגישות לחומר המוזרק. 

כיצד מבוצעת בדיקת צילום רחם?

המטופלת שוכבת על שולחן הבדיקה שמעליה מוצב הפלורוסקופ – מכונת הרנטגן, נמאפשרת צילומים בזמן אמת, בשלב הבא מבצעים בדיקה גינקולוגית עי מפשק (ספקולום) המוכנס לנרתיק, צוואר הרחם מחוטא עי פולידין, והמכשור מוכנס לצוואר הרחם.

בשלב  זה מוחדר נוזל הניתן לזיהוי עי צילום רנטגן, דרך צינורית דקיקה, הנוזל ממלא את חלל הרחם בהמשך ממלא את החצוצרות ומתפזר באגן. צילום זה אינו מאפשר לזהות בעיות באגן אך יכול לתרום בזיהוי הידבקויות סביב החצוצרות כמו במקרים של אנדומטריזיס או מצב לאחר דלקת אגנית.  

האם ישנן נשים הרגישות לחומר המוזרק?

באופן נדיר קיימת רגישות יתר ליוד העלולה לפתח תגובה אלרגית,  לכן עליך לדווח לרופא באם קיימת רגישות ליוד , להזרקת חומר ניגוד,  או למאכלי ים.  באם מופיעה תחושת גרד, נפיחות או מפריחה יש לדווח ללא דיחוי לרופאך.

כריתת שחלות

מתי יש לבצע את צילום הרחם?

בדיקה זו יש לבצע עם סיום הווסת, עי כך מוודאים שהמטופלת אינה בהריון והרירית דקה 

האם אזדקק למלווה?

בדרך כלל מומלץ על ליווי, אך אין הכרח, מספר דקות לאחר הפעולה תוכלי לתפקד באופן תקין ללא חשש.

למה לא מבצעים בדיקה זו במרפאה?

יש צורך במכון רנטגן לשם ביצוע הפעולה , ולכן אינה מבוצעת במרפאה  – פרופ' סוריאנו מבצע את הבדיקה בהרצליה מדיקל סנטר

האם ישנן אלטרנטיבות לבדיקת צילום רחם?

אופציה חלופית לצילום הרחם, שאינה מוכרת מספיק, היא הדמיה של חלל הרחם והחצוצרות באולטרסאונד – בדיקה שנקראת סונו-היסטרוסלפינגוגרפיה (Sono-HSG) – בבדיקה זו מוזלפת דרך צינורית דקה המוחדרת לחלל הרחם בגישה נרתיקית תמיסת מים פיזיולוגיים (סליין), והאולטרסאונד מדגים את מעבר הנוזל דרך החצוצרות כדי לראות שאינן חסומות ודרך חלל הרחם כדי להדגים ממצאים כגון פוליפ, שרירן או הידבקות. בדיקה זו אינה מכאיבה, ככל הנראה מכיוון שאין צורך לתפוס את צוואר הרחם, הנוזל המוחדר מועט ומימי והזרקתו אינה נעשית בלחץ גבוה, והיא אינה כוללת קרינה. בנוסף, היא קצרה ורמת הדיוק שלה דומה לזו של צילום הרחם.

אלטרניטבה נוספת הינה כמובן לפרוסקופיה:

ניתן לבצע הערכה של החצוצרות באופן מיטבי במהלך לפרוסקופיה, למעשה בכל ניתוח לפרוסקופי בנשים בגיל הפוריות במצעים בדיקת מעבר בחצוצרות

האם הבדיקה אכן כל כך כואבת?

באם הבדיקה נעשית עם סבלנות והסבר בכל שלב, עם הזרקה איטית וללא מאמץ, ניתן לעבור בדיקה זו ללא כאב, קיימת תחשות כווץ של הרחם המזכירה כאבי מחזור 

האם כדאי ליטול משככי כאבים לפני הפעולה?

כן ניתן ליטול משככי כאבים לפני הפעולה, עצם הנטילה מרגיעה 

בזמן תאום התור לבדיקה יש לידע את הצוות על :

1. רגישות ליוד או חומרי ניגוד אחרים (על סמך בדיקות רנטגן בעבר)

2. אסטמה
3. רגישות לתרופות
4. דלקות אגן בעבר
5. מחלות לב המצריכות טיפול אנטיביוטי מניעתי
6. קבלת תרופות נוגדות קרישה
כל המצבים הללו דורשים הכנה תרופתית מוקדמת לפני הצילום  

האם הבדיקה כרוכה בדימום?

לעיתים קיימת הפרשה דמית במשך יומיים ולכן דימום קל אינו סיבה לדאגה, דימום ה אינו כרוך בכאבים

האם הדימום מקורו בחלל הרחם?

הדימום נוסע בד״כ מתפיסת צוואר הרחם או מהכנסת הצינורית דרך צוואר הרחם ומקורה אינו מחלל הרחם

האם יש צורך בטיפול אנטיביוטי מניעתי?

מומלץ שנשים שסבלו בעבר מדלקת אגנית, מאנדומטריוזיס עם ממצאים ציסטיים, יטלו טיפול מונע

האם נכון שלבדיקה גם ערך טיפולי?

מספר מחקרים הראו עלייה בשיעור ההריונות לאחר בדיקה זו, במהלך שלושה חודשים ראשונים לאחר הבדיקה, עלייה קלה זו מיוחסת לעצםהשטיפה העשוייה לנקות את החצוצרות מהפרשות וריר,  לפתוח חסימות קלות, ישנם מחקרים אשר הראו כי תמיסה המבוססת על שמן תורמת מעט יותר לשיעור ההריונות אם כי בד״כ התמיסות שמשתמשים בהן מבוססות על בסיס מים

צילום רחם תקין: מילוי תקין של חלל הרחם עםמעבר ופיזור תקינים

צילום רחם תקין: מילוי תקין של חלל הרחם עםמעבר ופיזור תקינים

באם אני אמורה להתחיל בכל מקרה טיפולי הפרייה, האם ישנה חשיבות לביצוע הבדיקה?

בוודאי, ישנה חשיבות רבה לזיהוי ממצאים כגון חצוצרות חסומות המלאות במים כגון הידרוסלפינגס אשר עעלולות לפגוע בתוצאות השגת הריון לאחר הפרייה חוץ גופית , ניתן לזהות פגמי מילוי בחלל הרחם הדורשים המשך הערכה ע״י היסטרוסקופיה אבחנתית

מה אורכה של הבדיקה?

הבדיקה עצמה נמשכת כ 5 דקות, ההכנה כרוכה בכ 10 דקות.  ישנה חשיבות רבה להסבר במהלך ההכנה, בשיתוף פעולה, ובביצוע עדין וסבלני 

האם הבדיקה כרוכה בסיכונים?

צילום רחם הינה בדיקה  בטוחה, אך כמו בכל בדיקה קיימים מספר סיכונים אפשריים 

זיהום: זהו הסיבוך הנפוץ ביותר, במיוחד באם המטופלת סבלה בעבר מדלקות באגן, לעיתים במקרה של אנדומטריוזיס קשה  וכן באם מופעים כאבי בטן עזים יממה לאחר הפעולה , עליית חום או כל תלונה חריגה יש לדווח לרופאך ללא דיחויי. ממקרים אלו ישנה המלצה על טיפול אנטיביוטי מניעתי. 

תחושת עלפון: במקרים חריגים ונדירים קיימת תחושת כמעט עלפון הנובעת מרפלקס וגאלי הגורם לירידת לחץ דם רגעית, לכן מומלץ על המשך שכיבה על מיטת הבדיקה למשך מספר דקות בתום הפעולה.

חשיפה לקרינה: מכיוון שמדובר בסדרת צילומי רנטגן קיימת חשיפה מסוימת לקרינה, לכן הרופא המבצע בדיקות חוזרות, לבוש בלבוש מגן, המינון נמוך ביותר ולכן אין מניעה להרות אפילו באותו חודש.

תגובה אלרגית לחומר היוד  המוזרק: באופן נדיר  באם קיימת רגישות יתר ליוד עלולה להתפתח תגובה אלרגית,  לכן עליך לדווחמ לרופא באם קיימת רישות ליוד , להזרקת חומר ניגוד ,  או למאכלי ים. באם מופיעה תחושת גרד, נפיחות או מפריחה יש לדווח ללא דיחוי לרופאך. 

דימום קל: יומיומיים לאחר הבדיקה יתן ותחווי הפרשה דמית קלה, הפרשה דמית זו תחלוף ואינה מהווה בעיה

האם הבדיקה חשובה?

הבדיקה הינה בדיקה חובה בעת בירור אי פוריות הנמשכת מעל לשנה, במקרים של חשד לדלקת אגנית בעבר, אנדומטריוזיס, ניתוחים קודמים, לעיתים עולה חשד להידרוסלינגס בבדיקת אולטראסאונד ועוד 

מה הצעד הבא באם הבדיקה אינה תקינה?

באם חלל הרחם ימצאו פגמי מילוי בחלל הרחם תופני לביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית , באם תמצא חסימה קרובנית במוצא החצוצרה יתכן וניתן לצנטר את החצוצרות ולבצע פתיחת חסימה באם החצוצרות חסומות וללא מעבר ופיזור הרי שיערך דיון האם יש לבצע לפרוסקופיה לטיפול בחוצוצרות או האם יש לנסות ולעקוף בעיה זו עי טיפול בהפרייה חוץ גופית

האם כדאי לעבור בדיקה זו בהרדמה?

באין כל צורך לבצע בדיקה זו בהרדמה, ע״י הכנה מתאימה, סבלנות, מכשור מתאים, ניתןלבצע בדיקה זו ללא חשש, וללא כאבים, מומחה לצילום רחם הינו רופא שצבר ניסיון רב, ובעיקר בעל סבלנות

צילום רחם עם הידרוסלפינגס דו צדדי- חלל רחם תקין, יש מילוי של החצוצרות אך אין פיזור, החצוצרות נפוחות ומתמלאות ללא מעבר לאגן


ולסיכום
האם ניתן לעבור בדיקת צילום רחם ללא חשש?  

כן בוודאי, פני למומחה לצילום רחם,  ניתן להפחית את החשש והחרדה ע״י  הסבר ברור ופעולה עדינה הנמשכת מספר דקות

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

שחלות פוליציסטיות

נשים רבות, בעיקר צעירות המתלוננות על מחזור לא סדיר, נשלחות לביצוע בדיקת אולטראסאונד המדגימה שחלות פוליציסטיות. שחלות פוליציסטיות מאופיינות בכך שהן גדולות יחסית (פי 1.5 עד פי 3) ומכילות מספר גדול של זקיקים, לפחות 12 זקיקים, מפוזרים בהיקף השחלה ומעניקים לה מראה טיפוסי של "מחרוזת פנינים".

קרא עוד »

הקפאת ביציות

מאגר הביציות בשחלות האישה אינו גדל או מתחדש במהלך החיים, אלא להפך, אישה נולדת עם כמות קבועה אשר כבר בחיים העובריים מספרן פוחת כך עד להתחלת ההתבגרות המינית, ומאגר הביציות הפוטנציאלי בגיל הפוריות עומד על 200-300 אלף ביציות אשר במהלך החיים הולך ופוחת. לא רק זאת אלא שטיב הביציות משתנה עם הגיל ומעל גיל 44 כמות הביציות התקינות זעום.

קרא עוד »

רזרבה שחלתית

נשים רבות מוטרדות מנושא הרזרבה השחלתית, בד״כ בעקבות הגיל, או כתוצאה מניתוחים כגון כריתת ציסטה שחלתית או לאחר טיפולים רפואיים אשר עלולים לפגוע בתפקוד השחלתי.
בסקירה קצרה זו ננסה לענות על השאלות העיקריות המעניינות נשים רבות ובמיוחד  נשים במהלך טיפולי פוריות.

קרא עוד »

חצוצרות והידרוסלפינגס

לחצוצורת תפקיד מרכזי בהשגת הריון. שם מתרחש המפגש בין הביצית לתא הזרע ושם מתפתח העובר בימיו הראשונים. פגיעה בחצוצרה עלולה למנוע הריון או לגרום להריון חוץ רחמי. 
הידרוסלפינגס – מצב בו החצוצרה חסומה ומלאה בנוזל, עלול לגרום לפגיעה בשיעור השגת ההריון גם במקרים של הפרייה חוץ גופית.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן