חיפוש

כריתת רחם

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women.

מה היא כריתת רחם לפרוסקופית?

כריתת רחם לפרוסקופית היא השיטה החדשה מהשלוש. ניתוח זה בוצע לראשונה ב- 1987 בעולם וב- 1991 בארץ. כריתת הרחם מבוצעת לאחר החדרת מכשירים דקים דרך מספר פתחים בבטן וע"י החדרת מצלמה אנדוסקופית המאפשרת לצוות לראות את המתרחש בבטן על גבי מסך מקרן. לאחר ניתוק הרחם מהרצועות המחזיקות אותו ומאספקת הדם ניתן להוציאו דרת הנרתיק ללא צורך בהרחבת הנרתיק.

ההחלמה מכריתת רחם לפרוסקופית מהירה באופן משמעותי מההחלמה מפתיחת בטן ומעט מהירה יותר מזו שלאחר כריתת רחם נרתיקית.

ניתן לבצע ניתוח לפרוסקופי בנשים אשר אינן מתאימות לניתוח לדני עקב חשד להידבקויות תוך בטניות, חשד לאנדומטריוזיס, צורך בכריתת שחלות ועוד וע"י כך להימנע מפתיחת בטן.

מה הן הסיבות השכיחות לכריתת רחם?

סיבות לכריתת רחם מסיבות שפירות כוללים דימום ווסתי מוגבר המוביל לאנמיה, רחם מוגדל עקב שרירנים, אנדומטריוזיס, כאבים בעת קיום יחסים, אדנומיוזיס, מצב טרום ממאיר של צוואר הרחם, צניחת רחם ועוד. ניתן לבצע כריתת רחם בגישה לפרוסקופית, ע"י פתיחת בטן או בגישה וגינאלית.

לפני החלטה על כריתת רחם יש לברר את כלל האלטרנטיבות לכריתת רחם. קיימות חלופות במקרים רבים כגון טיפול הורמונלי, תרופתי או ניתוחי. רק לאחר בחינת כלל האלטרנטיבות יש לקבל החלטה שקולה המתאימה לך.

סיבות שכיחות לניתוח כריתת רחם

  • שרירנים (מיומות) – שרירן הינו גידול שפיר של שריר הרחם, שכיח מאד, מרבית כריתות הרחם כיום מבוצעות עקב הימצאות שרירנים והתסמינים הנגרמים על ידם בעיקר דימום מוגבר ותחושת גוש בטני הגורם לחץ ואי נוחות. רחם שרירני אשר אינו גורם לתסמינים אינו מחייב כל טיפול בד"כ. יש תמיד להעריך במקרים אלו מה האלטרנטיבות לכריתת רחם בעיקר בנשים צעירות, נשים אשר מעוניינות בהמשך פריון (ראי שרירנים)
  • אנדומטריוזיס – מצב שפיר אשר גורם לכאבי אגן מתמשכים, ניתוחים חוזרים כאבים עזים בקיום יחסים ובזמן הווסת. ההתוויה לכריתת רחם היא לאחר כשלון של טיפולים שונים וחוזרים ורק לאחר השלמת תוכנית הפריון (ראי אנדומטריוזיס)
  • צניחת רחם – מצב שפיר אשר מאופיין בירידת הרחם אל תוך הנרתיק. צניחת רחם נובעת מהיחלשות הרצועות המחזיקות את הרחם והיחלשות רצפת האגן. כתוצאה בעיקר מלידות, בעיקר ממושכות, מכשירניות, השמנת יתר, עצירות כרונית, שיעול כרוני, מנופאוזה ועוד. צניחת רחם מלווה במקרים רבים בצניחת שלפוחית השתן (ציסטוצלה) והרקטום (רקטוצלה) לנרתיק. צניחת רחם גורמת לתחושת גוש בנרתיק, הפרעות במתן שתן, הפרעה בקיום יחסים, ולעיתים הפרעה במתן צואה. ההחלטה על ביצוע כריתת רחם לאחר צניחת רחם נעשית לאחר כשלון טיפול פיזיוטרפי, וכשלון שימוש בפסארי
  • סיבות אחרות – דימום מוגבר ולא סדיר לאחר כישלונות חוזרים של טיפול תרופתי וניתוחי, כאבי אגן כרוניים, דלקות אגן חוזרות ויצירת אבצס חצוצרתי שחלתי אשר לא הגיבו לטיפול אנטיביוטי. מצבי הצלת חיים עקב דימום בלתי נשלט בזמן לידה או ניתוח קיסרי
  • מחלת סרטן – כ- 10% מכלל כריתות הרחם מבוצעות עקב מחלת סרטן באברי המין. סרטן רירית הרחם, שריר הרחם, צוואר הרחם, החצוצרות והשחלות. מידת היקף הטיפול הכירורגי והצורך בטיפול נוסף כימוטרפי או הקרנתי נקבע על פי סוג המחלה ומידת היקפה. ההערכה הבדיקה וההחלטה על הטיפול נעשים רופאים מומחים לתחום זה גינקו- אונקולוגיים
 

האם את אמורה לעבור כריתת רחם?

נשים רבות נזקקות לניתוח כריתת רחם על מנת לשפר את איכות חייהן. ניתוח לכריתת רחם הינו השני בשכיחותו בתחום הגינקולוגי לאחר ניתוח קיסרי. בארה"ב כ- 600,000 נשים עוברות ניתוח זה כל שנה. עד גיל 60 כל אישה שלישית בארה"ב עברה ניתוח לכריתת רחם.

שיעור הנשים בארה"ב העוברות כריתת רחם גבוה יותר מאשר שיעור הנשים באירופה. שיעור הנשים האמריקאיות שעוברות כריתת רחם הינו כפול משיעור הנשים האנגליות ופי ארבע משיעור הנשים השוודיות. ישנם מקומות שלא ממליצים על כריתת רחם בנשים עם רחם שרירני ללא תסמינים בעוד שבארה"ב הסיבה השכיחה לכריתת רחם הינו רחם שרירני.

כמובן שישנן סיבות רבות להבדל בשיעור כריתות הרחם במדינות שונות בניהן הבדלי תרבות, גישה רפואית, סוג המבטח והסדרי התשלום ועוד אך הרושם הוא כי שיעור הניתוחים בארה"ב הינו גבוה. בארץ קיימת הסכמה כי נשים עם רחם שרירני (מיומות) ללא תסמינים וללא תלונות תשארנה במעקב.

בארץ כ- 5000 נשים עוברות כריתת רחם בשנה רק מיעוטן מודעות לשלל האלטרנטיבות לכריתת רחם הקיימות . על האפשרות למניעת כריתת רחם ע"י היסטרוסקופיה ניתוחית, ע"י כריתת שרירן בלפרוסקופיה, על כריתת שרירן בהיסטרוסקופיה , על ביצוע אבלציה של רירית הרחם בהיסטרוסקופיה  או על האפשרות ל כריתת רחם בגישה לפרוסקופית.

כ- 10% מכריתות הרחם מוצדקות באופן מוחלט וללא עוררין, אלו המבוצעים כטיפול בסרטן או במצבי סיכון חיים אחרים בתחום המיילדות. שאר 90% מכריתות הרחם מבוצעות לשם שיפור איכות החיים. לפיכך רק נשים אשר סובלות מפגיעה קשה באורח החיים ולאחר טיפול שמרני שנכשל צריכות להיות מיועדות לכריתת רחם.

לכן, לפני החלטה על כריתת רחם, עלייך לרכז את כל תלונותייך, לנסות ולברר היטב האם כולן קשורות לרחם והאם כולן תעלמנה לאחר כריתת הרחם. יש להכיר את האלטרנטיבות לכריתת הרחם, את החסרונות והיתרונות של כל אופציה לפני קבלת החלטה.

לשאלות נוספות והתייעצות בנושא  אנא לחצי כאן – פרופ' דוד סוריאנו

מה הן הדרכים השונות לכריתת רחם?

 
  • כריתת רחם בטנית – ע"י פתיחת בטן- הגישה השכיחה והמקובלת לכריתת רחם על אף מגרעותיה. ניתן לבצעה בהרדמה כללית או אזורית, דורשת אשפוז של מספר ימים (3-5 בממוצע) ומשך החלמה יחסית ארוך (4-6 שב'). בכל המקרים בהם לא ניתן לבצע כריתת רחם לדנית או לפרוסקופית אין מנוס מכריתת רחם בטנית. החתך בבטן, רוחבי או אורכי , נקבע ע"י המנתח על פי ניתוחים קודמים, גודל הרחם, וסיבת הניתוח.
  • כריתת רחם וגינאלית/לדנית – כריתת רחם בגישה לדנית או וגינלית  בעלת יתרונות רבים. ניתן לבצעה בהרדמה כללית או אזורית, משך הניתוח, האשפוז וההחלמה קצרים ושיעור הסיבוכים נמוך. ניתן לתקן במהלך הניתוח את קירות הנרתיק כגון בעת צניחת שלפוחית השתן. דרך זו עדיפה בעיקר בעת צניחת רחם או ניידות רבה של הרחם, רחם שאינו גדול, וכאשר אין חשד להידבקויות תוך בטניות.
  • כריתת רחם לפרוסקופית כריתת רחם בגישה לפרוסקופית מאפשרת החלמה מהירה, צורך מופחת במשככי כאבים, תוצאות קוסמטיות משופרות וחזרה לפעילות מלאה בזמן קצר, יחד עם זאת דורשת מיומנות וניסיון. מהווה היום גישה שכיחה ומומלצת במרבית המקרים.
  • שילוב של כריתת רחם לפרוסקופית – לדנית.

מה הם הסוגים השונים של כריתות רחם מסיבות שפירות?

– כריתת רחם שלמה דהיינו כריתת גוף הרחם וצוואר הרחם (Total Hysterectomy), הניתוח השכיח ביותר ללא ספק.
– כריתה תת שלמה של הרחם (Sub-total hysterectomy or Supra-cervical hysterectomy) כריתה של גוף הרחם והשארת הצוואר במקומו, ניתוח זה דורש ביצוע מורסלציה (חיתוך הרחם ע״י מכשיר מיוחד לשם הוצאתו) ונרחיב גבי נשוא זה בהמשך.

מה הן היתרונות של כריתת הרחם?

במה ארגיש טוב יותר?

מרבית כריתות הרחם אינן מבוצעות לשם הצלת חיים אלא רק על מנת לשפר איכות חיים. באם את סובלת מתחושת גוש גדול בבטן, לחץ ואי נוחות מתמדת תחושת בטן תפוחה למרות ניסיונותייך לרדת במשקל. דימום מוגבר הנמשך מעבר ל 7 ימים עם צורך בהחלפת פדים כל שעה, תחושת עייפות וחולשה על רקע אנמיה את זקוקה לטיפול.

נשים סימפטומטיות תחושה הקלה ושיפור ניכר בחייהן לאחר ביצוע כריתת רחם, כך גם לגבי חיי המין. באם אין כריתת שחלות במהלך הניתוח אין כריתת הרחם פוגעת בהפרשה ההורמונלית של השחלות ולכן אין הופעת תסמינים של גיל המעבר. ניתוח זה עשוי לשפר גם תלונות הקשורות להפרעות במתן שתן, ביציאות בכאבי גב ובאי נוחות בעת קיום יחסים.

מה כדאי וצריך לשאול את רופאי לאחר קבלת המלצה לכריתת רחם?

יש להבין מה הן הסיבות שבעטין הומלץ לך לעבור את כריתת הרחם, הדרך הטובה ביותר היא ע"י הצגת שאלות לרופאך. את יודעת ממה את סובלת ומדוע פנית לרופא, עלייך לדעת מה הסיבה לתלונותייך. לכן יש להתעכב על האבחנה . באם את סובלת מדימום מוגבר יש לדעת מה הסיבה לדימום המוגבר והאם ישנן דרכים שונות לטפל בבעיה זו. לאחר הבהרת האבחנה והקשר שלב לתלונותייך יש לדעת מה תוצאות אי עשיית דבר. מה מהלך הבעיה של הדברים האם הם עלולים להחמיר?

עלייך לשאול מה הן האופציות הלא ניתוחיות לטפל בבעייתי? ישנן אלטרנטיבות טובות יותר או פחות לכל בעיה יש לשקול כל אחת מהן. יש לדעת מה הניסיון האישי ומה המלצת רופאך לגבי כל אחת מהאלטרנטיבות ומדוע הוא ממליץ על דרך זו או אחרת. לגבי שיטות חדשות יחסית כגון אבלציה שח רירית הרחם, כריתת שרירן בלפרוסקופיה או אפילו כריתת רחם בלפרוסקופיה ובוודאי שמדובר על צינטור עורקי הרחם יש לדעת מה ניסיונו של הרופא.

האם מומלץ לקבל דעה נוספת לפני החלטה על ניתוח?

 קיימות היום דרכים שונות למניעת כריתות רחם, קיימות כיום אלטרנטיבות שלא היו קיימות בעבר לכן יש להתייעץ עם רופאך בקשר לדעה נוספת. התייעצות נוספת הינה חלק אינטגראלי בזכויות החולה והתייעצות נוספת במקרים רבים גם אם הטיפול המוצע יהיה אותו טיפול תחושי בטחון לקראת הניתוח.

גם באם אין מנוס מכריתת רחם יש אלטרנטיבות לכריתת רחם בטנית. יש לשקול כריתת רחם לפרוסקופית וזאת ע"י רופא המנוסה בניתוחים אלו.

את זו שאמורה לעבור את הניתוח ולכן עלייך לקבל את מירב המידע לפני קבלת החלטה.

שאלות שכיחות עם תשובות מקצועיות על כריתת רחם

האם ניתן להמנע מפתיחת בטן?

אין ספק כי שאלה זו היא אחת השאלות השכיחות ביותר, האלטרנטיבה של כריתת הרחם הלפרוסקופית הפכה להיות מוכרת ויתרונותיה ברורים

חשוב להדגיש ניתן בגישה זו להסיר בהצלחה גם רחם מוגדל,  וניתן לכרות רחם עם שרירן אחד או שרירנים רבים. לגודל הרחם ישנה חשיבות אך חשיבות זו מינורית לעומת גורמים אחרים כגון גיל האישה, מצב בריאותה הכללי, ניתוחים קודמים ועוד. יתרה מכך לעיתים ניתן להקטין את הרחם לקראת הניתוח ע"י מתן טיפול תרופתי (GnRH  אנלוג)  ובכך להקל על ביצוע הניתוח.

באם קבלת תשובה כי לא ניתן להסיר את רחמך עקב גודלו, פני להתייעצות נוספת

האם ניתן לשלב כריתת רחם עם מתיחת בטן?

נשים רבות שואלות שאלה זו במיוחד לאחר ניתוחי בטן קודמים, ניתוחים קיסריים, אלו הסובלות מרגישות ואי נוחו באזור הצלקת, אלו עם מוקד אנדומטייוטי בצלקת ועוד 

בואי לקרוא על נושא זה: כריתת רחם עם מתיחת בטן

אם אעבור כריתת רחם האם להוציא את השחלות ?

אחת הדילמות השכיחות לפני ביצוע כריתת רחם נוגע לכריתת השחלות. בעבר לכל אישה מעל גיל 45 הומלץ לעבור בד בבד עם כריתת הרחם כריתת שחלות. ההסבר להמלצה הגורפת  נבע מכך שהסיכון להופעת סרטן שחלות הינו כ 1.4% במהלך חייה האישה, כריתת השחלות מפחיתה סיכון זה באופן משמעותי. בנוסף ההתייחסות היתה כי השחלות תפסקנה את פעילותן ב"קרוב" ולכן כדאי להסירן. המלצות אלו התבססו גם על ההנחה כי לכל אלו אשר תסבולנה מסימפטומים של גיל המעבר ניתן יהיה לתת טיפול הורמונלי תחליפי.

גישה זו מעט השתנתה בשנים האחרונות וכעת נושא זה מובא לדיון לפני כל ניתוח וההחלטה אינה גורפת.

יש לציין כי הסיכון לפתח סרטן שחלות אינו גדל בעקבות הניתוח ולכן מדובר בפעולה מניעתית בלבד. יתרה מכך יתכן ועצם כריתת הרחם מפחיתה סכון זה, ישנם הסוברים כי יתכן והסרת הרחם מונעת כניסת קרצינוגנים פוטנציאליים מהנרתיק לחלל הבטן.

בנוסף, בניגוד לאמירה כי השחלות מפסיקות את פעילותן בעת הגעה לאל ווסת, ידוע כי ישנה  פעילות שחלתית גם לאחר חידלון הווסת. השחלה מייצרת אסטרוגן עם כי ברמות נמוכות (פחות מרבע) מהרמות שייצרה השחלה קודם לכן. יתכן כי רמות אסטרוגן נמוכות אלו עדיין מספיקות כדי להאט את קצב אבדן הסידן והמשך השפעה המבורכת על מניעת מאורעות לבביים. עקב פרסומים בהקשר של עלייה מסוימת בשכיחות סרטן שד בנשים הנוטלות טיפול הורמונלי חליפי יש נטייה לשקול את יתרונותיו וחסרונותיו של הטיפול ולא להמליץ לנטלו באופן גורף.

השחלה מייצרת הורמונים נוספים אשר גם להם השפעה בעיקר בהקשר של החשק המיני ולכן האמירה כי בעת אל ווסת השחלה אינה פעילה כלל אינה מדויקת. הפרשת הורמונים אנדרוגניים ע"י השחלה בעלי השפעה ישירה ועקיפה מבורכת. אנדרוגנים אלו עוברים שינוי ע"י רקמת השומן לאסטרוגן אשר עדיין אפקטיבי בהאטת בריחת הסידן ומניעת אוסטאופורוזיס, אנדרוגנים אלו שומרים על מסת השריר, על העלאת החשק המיני, התפקוד והגירוי המיני. לאנדרוגנים השפעה ישירה על המוח ויתכן ושינויי מצב הרוח הנגרמים לאחר כריתת שחלות מופיעים בשכיחות קטנה יותר בנשים ששחלותיהם נשארו במקומם.

יש לזכור כי ללא קשר לסיבה מרבית הנשים לאחר כריתת רחם ושחלות לא תשתמשנה בטיפול הורמונלי חליפי ולכן חלקן לפחות תסבולנה מתופעות גיל המעבר מוקדם מהצפוי. מכיון שמטרת הניתוח בד"כ לשפר את איכות החיים יש לשקול בתשומת לב נושא זה עקב חשיבותו.

למי נמליץ על כריתת השחלות?

נשים מעל גיל 50 נשים, נשים באל ווסת, או לפני אל ווסת אשר כבר חשות תופעות של גיל המעבר, נשים עם ממצאים בשחלות, עם עדות לאנדומטריוזיס אגני מפושט, נשים אשר סובלות מכאבי אגן כרוניים, נשים אשר נמצאות בסיכון יתר לסרטן שחלות עקב סיפור משפחתי או נשים אשר חוששות באופן מיוחד מפני סרטן שחלות מסיבות שונות הן אלו המתאימות לכריתת שחלות.

ההחלטה על כריתת שחלות חייבת להיות אישית ולאחר קבלת כל המידע הרלוונטי. יש להבין את היתרונות והחסרונות ורק לאחר קבלת הסבר מפורט לקבל החלטה זו. גם במקרה זה התייעצות חוזרת ודעה נוספת עשויה לעזור בקבלת ההחלטה.

האם יש יתרונות לניתוח המשאיר את צוואר הרחם במקומו?

ישנה מחלוקת לגבי הצורך בשימור הצוואר בעת ביצוע כריתת רחם. כריתת רחם תת- שלמה (השארת הצוואר) הייתה הדרך המקובלת לכריתת רחם עד שנות ה-40. השארת הצוואר הפחיתה את שיעור הזיהומים וכן את שיעור הפגיעות באברים שכנים בעיקר שלפוחית שתן ואורתרים. עם הכנסת הטיפול האנטיביוטי שיפור הסטריליזציה בחדרי הניתוח הפכה כריתת הרחם לכריתה שלמה יחד עם העלייה במודעות לסרטן צוואר הרחם ולאפשרות לביצוע בדיקות סקר כגון משטח צוואר הרחם (פאפ).

עד שנות ה-90 כל כריתות הרחם האלקטיביות נעשו ככריתת רחם שלמה למעט מקרים נדירים בהם לא הייתה יכולת לסיים את הניתוח בעיקר במקרים מצילי חיים.

לאחר כניסת כריתת הרחם הלפרוסקופית

אם אעבור כריתת רחם האם להוציא את חצוצרות ?

באם נפלה החלטה על כריתת רחם הרי שכיום הגישה להמליץ על כריתת החצוצרות גם באם החלטנו להשאיר את השחלות. בעוד לשלחלות תפקיד חשוב בהפרשה הורמונלית לחצוצרות אין כל תפקיד לאחר ביצוע כריתת רחם. קיימיות עדויות אשר פורסמו לאחרונה הקושרות התפתחות סרטן בחצוצרות וכריתתן עשוייה למנוע התפתחותצזו לכן באם החלטת להשאיר את השחלות, כריתת החצוצרות מומלצת.

האם כריתת הרחם תפגע ביכולתי ליהנות מיחסי מין?

ללא קשר עם דרך כריתת הרחם, בטנית, לדנית או לפרוסקופית אין פגיעה ביכולת להינות ממין לאחר כריתת רחם. בעבודות שונות נמצא כי המנבא הטוב ביותר ביכולת להינות ממין לאחר ניתוח הוא איכות היחסים וההנאה מקיום יחסים טרם הניתוח. במקרים רבים קיים שיפור מעצם השיפור באיכות החיים המתלווה במקרים רבים לניתוח. אלו שסבלו מחולשה אנמיה על רקע אבדן ברזל דימום מוגבר ווסת מוגברת ואוכה תחושנה הבדל משמעותי באיכות החיים שתתבטא גם בתחום המיני. אלו שסבלו מכאבים בקיום יחסים או במהלך הווסת תחושנה שיפור ניכר והטבה באכיות החיים אשר עשוייה להשפיע לטובה.

האם יתלוו לניתוח השפעות פסיכולוגיות, כיצד ניתוח זה ישפיע על איכות חיי?

אחת השאלות השיכחות ביותר, קשורה לאיכות החיים לאחר ניתוח כריתת רחם. הקדשתי סקירה נפרדת לנושא חשוב זה

לחצי כאן כדאי לקרוא על ההשפעה על איכות החיים לאחר כריתת רחם

האם תהיינה השפעות כל שהן על בין זוגי?

לא ניתן לחוש הבדל במהלך קיום יחסים באם יש או אין רחם, האיבר שנכרת הינו פנימי, למרות שצוואר הרחם נמצא בעומק הנרתיק לא יכול בן זוגך לחוש בהבדל כלשהוא,  הנרתיק אינו משתנה וכך גם לא החשק המיני או התפקוד המיני, לכריתת השחלות לעומת זאת עשוייה להיות השפעה ולכן יש לדון על נושא זה עם רופאך.  

האם הניתוח ישפיע על תפקוד שלפוחית השתן?

במידה ואת סובלת מהפרעות כל שהן בתפקוד שלפוחית השתן עלייך לתארם בפרוטרוט לפני רופאך. תכיפות ודחיפות במתן שתן, לחץ וקושי בהתאפקות, בריחת שתן במאמץ, מתן שתן מספר רב של פעמים בלילה, תחושת בריחת שתן קלה ללא מאמץ כל תלונות אלו חייבות להיאמר ולהיבדק לפני הניתוח.

מה ההשפעה של כריתת השחלות?

ֿכריתת שחלות אינה גורמת לשינויים משמעותיים לאלו שכבר אינן מווסתות,  לאלו החשות בתסמיני גיל המעבר, אך תגרומה לאלו שטרם הגיעו למנופאוזה – להופעת תסמינים אלו בדרגות חומרה שונות מקלות בלבד וחמורות יותר. ישנן נשים אשר תרצנה לאחר הניתוח לשמר פעילות הורמונלית, ותזדקקנה למתן אסטרוגן, אחרות תוכלנה להמנע ממתן טיפול תחליפי . נושא זה הינו נושא חשוב לדיון על כלל הבטיו ויש לבצעו לפני הניתוח ולשתף את המנתח בלבטייך.

מה קורה עם החלל שנוצר באגן?

אחת השאלות השכיחו תביותר לפני ניתוחי כריתת רחם קשורה ל״חלל״ שנוצר. למעשה הרחם הינו איבר קטן בגודל של אגרוף אשר יכול לגדול כידוע במהלך ההריון לגדלים גדולים מאד ולחזור ולהתכווץ לאחר הלידה, לאחר כריתת הרחם כל האברים שנדחקו לצדדים וגרמו לאי נוחות יכולים לחזור למצבם המקורי ללא הפרעה ולמעשה לא נוצר כל חלל.

מה קורה עם הפעילות השחלתית? עם הביוץ?

 באם הוחלט על השארת השחלות, גם באם הוסרו החצוצרות,  השחלות תמשכנה לתפקד על פי מה שנקבע על פי הגיל והתורשה. השחלה עשוייה לבייץ והביצית שהינה תא קטן מאד תחרוג מהשחלה ותספג ותעלם.

מה הם הסיבוכים של כריתת רחם?

הסיבוכים של כריתת רחם קשורים לעצם ההרדמה, פגיעה באיברים שכנים, דימום מוגבר , זיהום , צורך במתן דם או פתיחת בטן, לעיתים נדירות סיבוכים טרונבואמבוליים- תסחיפי קרישים במחזור הדם המגיעים לריאות ומסכני חיים. לפיכך ישנה חשיבות רבה לעדכן את המנתח בכל בעיותייך הרפואיות בעברך הניתוחי ובכלל גורמי הסיכון על מנת למנוע סיבוכים אלו.

האם כדאי לקבל דעה נוספת לפני החלטה על כריתת רחם?

ההחלטה על כריתת רחם חייבת להיעשות לאחר דיון מקיף. יש לברר מה הן תלונותייך מהי האבחנה או האבחנות האפשריות ומה האפשריות הטיפוליות. יש לברר מה היתרונות והחסרונות של כל אפשרות כולל אלטרנטיבות לכריתת רחם או פתיחת בטן. יש לברר מה ניסיונו של המנתח ומה המלצותיו. כדאי גם לשוחח עם נשים שנמצאו במצב דומה לשם קבלת מידע מניסיון אישי. הליווי לפני הניתוח ולאחריו חשוב לשם קבלת מידע, ותחושת בטחון לקראת הניתוח ולאחריו

היכן מבצע דר סוריאנו וצוותו את הניתוח לכריתת רחם?

 כלל הניתוחים כולל כריתת רחם בגישות השונות מבוצעים עי דר סוריאנו בביח אסותא רמת החיל, ובהרצליה מדיקל HMC. 

האם קיימים הסדרי תשלום לניתוח?

קימים הסדרים לביצוע כריתת רחם בגישה לפרוסקופית, בגישה וגינלית או בפתיחת בטן עם שב״ן מכבי (זהב, שלי), לאומית ומאוחדת (עם השתתפות עצמית בלבד). קיימים הסכמי הסדר או החזר עם כלל חברות הביטוח. קיים הסדר ייעוץ לקראת ניתוח עם כללית מושלם.

המאמר נכתב על ידי :

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, מנתח בכיר באסותא וב-HMC ייסד ומנהל את המרכז לטיפול באנדומטריוזיס. המרכז, שהוקם ב-2005 ומשלב מומחים מתחומים שונים, הוא הראשון בישראל ומוביל בתחומו. במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב. עד כה בוצעו בו יותר מ-1,500 ניתוחי אנדומטריוזיס מתקדמים. פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית.

להמשך קריאה

כריתת רחם לפרסקופית

לאחר שהוחלט כי אין מנוס מכריתת רחם יש לברר ולשאול האם ניתן להמנע מפתיחת בטן ולבצע את הניתוח בגישה לפרוסקופית.
לגישה הלפרוסקופית יתרונות רבים אך דורשת צוות מיומן וניסיון בניתוחים אלו

קרא עוד »

כריתת רחם ומתיחת בטן

כריתת רחם היא הסרה כירורגית של הרחם של האישה ,חלק ממערכת הרבייה שבו העובר גדל במהלך הריון. קיימות סיבות רבות לצורך לכריתת רחם לאישה כגון שרירנים או מיומות ברחם (גידולים שפירים ברחם) אשר גורמים לדימום מוגבר אנמיה ותפיחות בטן, אנדומטריוזיס וכאבים עזים במהלך הווסת ובעת קיום יחסים, מצבים טרום ממאירים בצוואר הרחם ועוד. כריתת רחם הינו הניתוח השני הנפוץ ביותר שמבוצע בנשים בארצות הברית, אחרי ניתוח קיסרי, על פי פרסומי המשרד האמריקאי לבריאות האישה.

קרא עוד »

מה את צריכה לדעת על כריתת רחם

את עשוייה להיות מופתעת לדעת כי ניתוח לכריתת רחם, הינו הניתוח הגינקולוגי השכיח ביותר שני רק לניתוח קיסרי. בארה״ב מבוצעים כ 600,000 ניתוחים מדי שנה, וכי עד גיל 85 ,% 43 מהנשים תעבורה ניתוח זה. מה צריך לדעת לפני כריתת רחם? האם ניתן לבצע בגישה לפרוסקופית? האם יש לשמר את השחלות? מה עם הצוואר?

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן