חיפוש

היסטרוסקופיה

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women.

היסטרוסקופיה אבחנתית מבוצעת ע"י פרופ' סוריאנו, מוביל בתחום ובעל נסיון רב שנים בביצוע ההליך.
הבדיקה מבוצעת במרפאה בעזרת סיב אופטי דק המוחדר לחלל הרחם, המצלמה מחוברת למסך רחב המאפשר לצפות בפעולה. היסטרוסקופיה אבחנתית מיועדת לבירור הפלות חוזרות, דימום מוגבר או לא סדיר, חשד לפוליפ, שריר, מיומה, שארית שלייה, מחיצה, רחם דו-קרני, בעיות פוריות. הפרוצדורה מאפשרת הדגמת חלל הרחם באופן מדויק, אינה דורשת הרדמה כלל, ומבוצעת במרפאה ע"י פרופ' דוד סוריאנו אשר צבר ניסיון רב שנים בביצוע פעולה זו אשר אינה כרוכה בכאב ואין כל צורך באשפוז.

היסטרוסקופיה- תצלום

תוכן עניינים

הפעולה מבוצעת במרפאת פרופ' סוריאנו. הפגישה כוללת היכרות עם הסיבות לביצוע הפעולה, בדיקת אולוטראסאונד, ולאחריה הבדיקה עצמה. קיים הסדר תשלום לנשים עם ביטוח מכבי, לאומית ומאוחדת ( עם השתתפות עצמית) והחזרים לכלל הנשים עם ביטוח פרטי .
היסטרוסקופיה, (היסטרו-רחם סקופיה-צפייה) הינה שיטת אבחון וניתוח שבה מוחדר סיב אופטי דק אל תוך הרחם דרך הנרתיק וצוואר הרחם. מדובר בדרך המיטבית להערכת חלל הרחם.

היסטרוסקופיה אבחנתית 

פעולת בחירה לשם אבחון חלל הרחם. ניתן לצפות בנקל בחלל הרחם ובפיות החצוצרות. ניתן לזהות שרירן הבולט לחלל, פוליפ תוך רחמי, הידבקויות בחלל הרחם, לזהות שארית שלייה שנותרה ולזהות מומי רחם כגון רחם מחיצתי, דו קרני או חד קרני (ראה מומי רחם) (תמונות). אם את סובלת מאי פוריות, מדימום מוגבר, מהפלות חוזרות יש הכרח לבצע היסטרוסקופיה לבירור חלל הרחם. בדיקה זו הנעשית במרפאה אינה כרוכה בכאב או באי נוחות.

כיצד מבוצעת הפעולה? האם יש צורך בהרדמה?

היסטרוסקופיה אבחנתית  מתבצעת במסגרת מרפאתית, ללא צורך בהרדמה, במהלכה מחדיר פרופ' סוריאנו,  סיב אופטי דקיק במיוחד אל תוך הרחם תוך כדי הזלפת מים פיזיולוגיים לשם הרחבת החלל. המטופלת ופרופ' סוריאנו צופים במסך הטלויזיה ורואים את הנעשה בחלל הרחם. אין לבצע בדיקה זו במהלך ווסת או דימום, כאשר יש חשד להריון או במקרים של חשד לדלקת אגנית. 

האם ישנה חשיבות לציוד המשמש לפעולה?

ככל שהסיב המוחדר לחלל הרחם במהלך ההיסטרוסקופיה האבחנתית  דק יותר הפעולה קלה יותר למטופלת אך ציוד זה יקר יותר ושביר לכן לעיתים ממעטים לרכשו. במרפאתנו ציוד חדיש דק במיוחד המאפשר ביצוע הפעולה ללא כאב. יש חשיבות לכך שהמבצע של הפעולה האבחנתית יהיה זה שיבצע את הפעולה הניתוחית במידת האפשר.
למכשור ולמיומנות המבצע חשיבות רב. ישנה חשיבות רבה להכרת המטופלת , הכרת תלונותיה, בדיקת אולטראסאונד טרם הבדיקה על מנת לקבל מידע מקיף.
מתי מומלץ לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית?
ההתוויות השכיחות כוללות בירור אי פוריות, בעת חשד לממצא לא תקין בחלל הרחם כמו פוליפ או שרירן מיומה, בחשד למחיצה ברחם, בירור דימום ווסתי מוגבר או לא סדיר, בירור הפלות חוזרות, חשד לשייר הריון או שלייה, חשד לשרירן הבולט לחלל, הוצאת התקן תוך רחמי וכמובן הידבקויות בחלל הרחם ועוד.
קיימת המלצה לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית לפני התחלת טיפולי פוריות מתקדמים.

האם היסטרוסקופיה אבחנית נעשית במקום צילום רחם?

מדובר בבדיקה מצוינת להערכת חלל הרחם, ניתן לראות את צוואר הרחם, חלל הרחם, ופיות החצוצרות. לעיתים ניתן לראות כי קיים מעבר של בועיות אוויר דרך החצוצרות דבר המעיד על חצוצרות פתוחות. צילום רחם לעומת זאת בעל יתרון בהדגמת החצוצרות ולעיתים עדות להידבקויות סביב החצוצרות. נשים רבות שואלות האם לבצע צילום רחם או היסטרוסקופיה אבחנתית ולמעשה בדיקות אלו משלימות אחת את השנייה, יש לבחור בפעולה הרצויה על פי המידע שאנו מבקשים לקבל.

מהי היסטרוסקופיה ניתוחית?

היסטרוסקופיה ניתוחית בד״כ מבוצעת בהרדמה כללית במסגרת אשפוז יום. בד"כ לאחר ביצוע הפעולה האבחנתית. 
 
ניתן בתנאים מסוימים לבצע היסטרוסקופיה ניתוחית ללא הרדמה במרפאתי כגון במקרים של הידבקויות תוך רחמיות, פוליפ בחלל או מחיצה קטנה הוצאת שארית הריון ועוד ראי See & Treat
כאשר הפעולה מבוצעת בהרדמה, בשלב הראשון לאחר חיטוי הנרתיק והצוואר מבוצעת הרחבת צוואר הרחם לשם הכנסת סיב אופטי בעובי 9 מ"מ דרכו ניתן להכניס מכשירי ניתוח שונים לשם ביצוע הפעולה. הרחבת החלל מושגת ע"י הזלפת נוזל חסר אלקטרוליטים (גליצין)  או סליין וכמות הנוזל המוחדר פנימה מנוטרת לשם מניעת ספיגת יתר. הניתוח ההיסטרוסקופי הינו ניתוח קצר יחסית עם החלמה מהירה ותוצאות מצוינות.
 

מתי אין לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית או ניתוחית ?

בעת חשד לזיהום רחמי, בעת חשד להיריון, בחשד לממאירות בצוואר הרחם או ברירית הרחם. יש להמנע מביצוע הניתוח בנשים הסובלות מאי"ס לב, בצקת ריאות או בעת פגיעה בתפקוד הכלייתי או הכבדי. יש להמנע מביצוע הפעולה במהלך דימום כבד.

מה ניתן לבצע בהיסטרוסקופיה ניתוחית?

ניתן לכרות שרירן הבולט לחלל בגודל עד 4 ס"מ ,לכרות פוליפ תוך רחמי, לפתוח הידבקויות תוך רחמיות לפתוח מחיצה תוך רחמית, להסיר שארית שלייה ועוד. במקרים של דימום מוגבר לנשים שאינו מעוניינות בפוריות ניתן לבצע אבלציה של רירית הרחם לשם הקטנת הדימום.
מתי יש לבצע את הניתוח?
היסטרוסקופיה ניתוחית מבוצעת בשבוע הראשון שלאחר סיום הדימום הווסתי, לפני מועד הביוץ. יש להימנע מקיום יחסים 3 ימים לפני הפעולה. לא ניתן לבצע ניתוח. היסטרוסקופי במהלך דימום משמעותי ויש להמנע בכל חשד לדלקת אגנית.

מתי יש לבצע את הניתוח?

היסטרוסקופיה ניתוחית מבוצעת בשבוע הראשון שלאחר סיום הדימום הווסתי, לפני מועד הביוץ. יש להימנע מקיום יחסים 3 ימים לפני הפעולה. לא ניתן לבצע ניתוח. היסטרוסקופי במהלך דימום משמעותי ויש להמנע בכל חשד לדלקת אגנית. 

מתי אין לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית או ניתוחית ?

בעת חשד לזיהום רחמי, בעת חשד להיריון, בחשד לממאירות בצוואר הרחם או ברירית הרחם. יש להמנע מביצוע הניתוח בנשים הסובלות מאי"ס לב, בצקת ריאות או בעת פגיעה בתפקוד הכלייתי או הכבדי. יש להמנע מביצוע הפעולה במהלך דימום כבד.

מה הם הסיבוכים והסיכונים והאם הם השכיחים?

ככלל, שיעור הסיבוכים בהיסטרוסקופיה קטן מאד ולכן מהווה ניתוח הבחירה במצבים רבים. הסיבוכים ככלל קשורים למיומנות המבצע, לניסיונו ולמידת הקושי בפעולה. 

הסיבוכים הנדירים בעת ביצוע היסטרוסקופיה ניתוחית קשורים להרדמה הכללית, להרחבת הצוואר: קרע צווארי, דימום ואי יכולת להיכנס לחלל.
קיימים גם סיבוכים הקשורים לספיגת נוזלים: ישנה חשיבות רבה באיזה תמיסה נשתמש מים פיזיולוגים או מים חסרי אלקטרוליטים   כגון גליצין, קיימת חשיבות עליונה לניטור כמות הנוזל חסר האלקטרוליטים  (גליצין) הנספג. בעת ספיגת יתר מתפתחת היפונתרמיה (ירידה בריכוז הנתרן), שינויים אלו בריכוז המלחים עלולים להתפתח לבצקת מוחית. נקב ברחם הינו סיבוך נדיר אשר לעיתים מחייב לפרוסקופיה או פתיחת בטן, דימום וזיהום. תוארו מקרים של נקב ברחם ופגיעה טרמית – כוייה באיברים שכנים אך הם נדירים ביותר. 
 
 

האם ניתן לבצע היסטרוסקופיה ניתוחית ללא הרדמה?

לעיתים ניתן לבצע במהלך ההיסטרוסקופיה האבחנתית גם היסטרוסקופיה ניתוחית לשם הפרדת הידבקויות בחלל הרחם, כריתת פוליפ קטן הוצאת שארית קטנה ועוד, היסטרוסקופיה ניתוחית ללא הרדמה דורשת ציוד מיוחד ומיומנות. 
במרפאתנו קיים כל הציוד הדרוש לפעולות עדינות אלו הדורשות ניסיון ומיומנות.
 
 

אם הניתוח ההיסטרוסקופי כואב?

היסטרוסקופיה אבחנתית מבוצעת במרפאה על ידי, עם מכשור עדין אינה מלווה בכאב אלא תחושת לחץ קל בלבד, אין צורך במשככי כאבים או ליווי. לאחר היסטרוסקופיה ניתוחית במרפאה יש הכרח בהשגחה למשך שעה , ולליווי אין צורך במשככי כאבים.

לאחר היסטרוסקופיה ניתוחית הדורשת הרדמה יש תחושת כאב כמו בעת קבלת ווסת, דימום קל וניתן להשתמש במשככי כאבים.

מה ההחלמה מהיסטרסקופיה ניתוחית?

 ההחלמה מניתוח היסטרוסקופי כלל הינה מהירה, ניתן להשתחרר מבית החולים לאחר כשעתיים, וחזרה לתפקוד מלא לאחר מספר מימים. בהתאם לסוג הניתוח וההמלצת המנתח.

מה המחיר לביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית או ניתוחית במרפאת פרופ' סוריאנו?

ניתן לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית במרפאת פרופ' סוריאנו על פי הסדר עם קופת חולים מכבי , לאומית ומאוחדת. קיימים הסדרים והחזרים עם חברות הביטוח. 

המאמר נכתב על ידי :  

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC  ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.  

השאירי פרטים ונחזור אליך

להמשך קריאה

מהי היסטרוסקופיה ומה ההבדל בין היסטרוסקופיה אבחנתית ולבין ניתוחית

האם נשלחת לבדיקת היסטרוסקופיה? מעוניינת לדעת מה ההבדל בין היסטרוסקופיה אבחנתית לניתוחית? ובכן, היסטרוסקופיה היא בדיקה יעילה ומתקדמת המאפשרת הסתכלות אל תוך חלל הרחם. פירוש המילה היסטרוסקופיה (התבוננות בחלל הרחם): היסטרו – רחם, סקופיה – הסתכלות והתבוננות

המשך קריאה »

נישה לאחר ניתוח קיסרי

מהי "נישה"? במהלך ניתוח קיסרי מבוצע חתך בדופן התחתונה של הרחם כדי ליילד דרכו את העובר. לאחר יציאת העובר והשלייה החתך נתפר ומחלים תוך יצירת צלקת, לעיתים  כאשר שריר הרחם לא מתאחה באופן מיטבי, בד"כ בחלקו הפנימי, נוצר כעין "חלון" בדופן הפנימית של הרחם. זוהי "הנישה"

המשך קריאה »

תסמונת אשרמן – הידבקויות בחלל הרחם

היינריך פריטש היה הראשון שתיאר מקרה של הידבקויות בחלל רחם לאחר גרידה לפני למעלה ממאה שנה. בשנת 1948, ג 'וזף ג' אשרמן מישראל פרסם סדרה של מאמרים כדי לתאר את השכיחות, אטיולוגיה, סימפטומים, ואת התמונה הרנטגנית של המצב הזה, ומאז נעשה שימוש בשם תסמונת אשרמן כדי לתאר מצב של הידבקויות ברחם עם פגיעה בפוריות. בסקירה זו נספק עדכון על הידע הנוכחי של סיבות, פתולוגיה, תסמינים, אבחון, טיפול, ותוצאות הפריון של תסמונת אשרמן.

המשך קריאה »
פוליפ ברחם

פוליפ ברחם

פוליפ ברחם הינו גידול, במרבית המקרים שפיר, של רירית הרחם. גודלו של הפוליפ יכול לנוע בין מילימטרים ספורים עד סנטימטרים אחדים. פוליפ מתגלה בד״כ באקראי במהלך בדיקת אולטראסאונד שיגרתית או  במסגרת בירור להפרעות שונות כגון: דימום לא סדיר, בעיות פריון או להפלות חוזרות. בקרב נשים צעירות השכיחות נמוכה ועולה עם הגיל ומגיע לשיא החל מהעשור החמישי לחיים.

המשך קריאה »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן