חיפוש

כריתת שחלות מניעתית

כריתת שחלות מניעתית,  נשאות ל BRCA ההמלצה לכריתת שחלות מניעתית עלולה להינתן במצבים שונים, במהלך ניתוח לכריתת רחם, עקב גורמי סיכון לסרטן שחלות, במקרים של נשאות ל BRCA, ובמקרים נוספים. ההחלטה תלוויה בגורמים רבים ובראשם גיל האישה, מצבה ההורמונלי המלצות הרופאים המקצועיים ובגישה הניתוחית

תוכן עניינים

כריתת שחלות

כריתת שחלות היא הליך כירורגי בלתי הפיך שבו מסירים את השחלות. כריתת שחלות מבוצעת במקרים שונים: כאשר אישה בגיל המעבר מיועדת לעבור כריתת רחם מסיבות שונות, בעקבות ממאירות בשחלות, בעת בירור ממצא שחלתי בנשים בנות 45 ומעלה, כאשר מתגלה ממצא שחלתי פרסיסטנטי, לטיפול באבצס אגני (TOA), לטיפול באנדומטריוזיס (במקרים חריגים), במקרים של שיזור שחלתי הכולל פגיעה בלתי הפיכה באספקת הדם, או כטיפול מונע לסרטן השד או לסרטן השחלה.

סרטן השד

אחת מתשע נשים תחלה במהלך חייה בסרטן השד, המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל. כ-15% ממקרי סרטן השד בישראל הם תורשתיים. גורמי הסיכון להעברה תורשתית הם:

גיל: אבחון המחלה בגיל צעיר (לפני גיל 50)
היסטוריה משפחתית: הופעת מקרי סרטן שד במשפחה
הופעת מקרי סרטן שד וסרטן שחלה באותה משפחהנשאות של מוטציות בגנים הקשורים בסרטן השד – BRCA

סרטן השחלות

הסיכון לחלות בסרטן השחלה באוכלוסיה הכללית הוא כ-1.4%. אחת ל-74 נשים תחלה במהלך חייה בסרטן השחלות, הסרטן החמישי בשכיחותו בארצות-הברית, אחרי סרטן השד, סרטן הריאות, סרטן המעי וסרטן רירית הרחם. גורמי הסיכון העיקריים לסרטן השחלה הם:

היסטוריה משפחתית; הופעת מקרים של סרטן השד או סרטן השחלות במשפחה
נשאות של מוטציות בגנים הקשורים בסרטן השחלה – BRC

כמו כן נשים שלא הרו מעולם, נשים שהרו לראשונה בגיל מבוגר, נשים שלא השתמשו בגלולות למניעת הריון ונשים שאצלן הופיעה הווסת הראשונה בגיל צעיר, הן בעלות סיכון גבוה לפתח סרטן שחלות. השפעת תרופות פריון או טיפולים הורמונאליים על הסיכון לחלות בסרטן השחלה אינה ברורה.
רוב מקרי סרטן השחלות, כ-75% מהם, מתגלים בשלבים מתקדמים של התפתחות המחלה, ולכן שיעורי ההישרדות נמוכים. במקרים שבהם מאובחן סרטן השחלה בשלבי התפתחותו הראשונים, שיעור ההישרדות לחמש שנים הוא 85% – 95%.

נשאות גנטית

המטען הגנטי שלנו מרוכז בגֶנים שלכל אחד מהם שני עותקים, אחד מהאב ואחד מהאם. נשאות של מוטציה בגן מסוים היא פגם בעותק אחד מהשניים, והיא יכולה להיות מולדת או להתפתח במהלך החיים, בשל גורמים סביבתיים שונים. כאשר מתפתחת מוטציה גם בעותק השני של הגן, כלומר כאשר יש מוטציות בשני העותקים של הגן, מתפתחת מחלה. 

מוטציות בגנים BRCA

 כיום ידוע שמוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 מעלות משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן השד ובסרטן השחלה; בעוד הסיכון לחלות בסרטן השד באוכלוסיה הכללית הוא כ-12%, והסיכון לחלות בסרטן השחלה באוכלוסיה הכללית הוא כ-1.5%, נשאות למוטציות בגנים אלה מעלה את הסיכון לפתח סרטן שד (לפני גיל 70) ל-50% – 80% ואת הסיכון לפתח סרטן שחלה (לפני גיל 70) ל-30% – 50%. מקרים של סרטן שד תורשתי המתפתח בעקבות מוטציות בגנים אחרים הם נדירים. למרות זאת רק ב-30% – 50% מהמשפחות שבהן נראה סרטן שד תורשתי, נמצאו מוטציות בגנים BRCA1 או BRCA2, ולכן קרוב לוודאי שישנם גנים נוספים שטרם זוהו, התורמים לסיכון לחלות בסרטן שד תורשתי.

ליווי נשאיות של מוטציות בגנים BRCA

נשאיות של מוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 הן בעלות סיכון מוגבר לפתח מחלות כמו סרטן השד וסרטן השחלה, ולכן חשוב להתחיל מעקב כבר בגיל צעיר, עם גילוי המוטציות. מעקב שגרתי זה כולל: היכרות של מבנה השדיים, בדיקת רופא, בדיקת ממוגרפיה, ובדיקות משלימות בהתאם להחלטת הרופא המטפל. כריתת שחלות מניעתית תוריד משמעותית את הסיכון לפתח סרטן שחלות.

מניעה

לצריכה ממושכת של גלולות למניעת הריון השפעה מגינה מפני סרטן השחלות. עם זאת לנשים שיש להן קרובת משפחה מדרגה ראשונה שחלתה בסרטן שחלות, ולנשים שהן נשאיות למוטציות בגנים BRCA1 או BRCA2 מומלץ לעבור ייעוץ אונקו-גנטי שיעזור להן לבחור בטיפול המתאים. במקרים רבים תוצע לנשים אלה כריתת שחלות מניעתית בהגיען לגיל 40, עם סיום תקופת הפוריות. 

מניעה תרופתית

בשנים האחרונות נפוץ השימוש בתרופה טמוקסיפן כטיפול מונע בסרטן השד. ידוע שטמוקסיפן יעילה במניעת כ-50% ממקרי סרטן השד בנשים שהן בעלות סיכון גבוה לחלות במחלה; נשים שהן נשאיות של מוטציות בגן BRCA2, אך לא נשים שהן נשאיות של מוטציות בגן BRCA1. ייתכן שטמוקסיפן מונע רק התפתחות של גידולים בעלי קולטנים לאסטרוגן, גידולים האופייניים למוטציות בגן BRCA2.

כריתת מניעתית

שני ניתוחים יכולים להוריד משמעותית סיכון של נשאיות למוטציות בגנים BRCA לחלות בסרטן השד ובסרטן השחלה: כריתת שחלות וכריתת שד. 

כריתת שחלות מניעתית

כריתת שחלות לפני גיל המעבר מורידה את הסיכון לחלות בסרטן השד. כמו כן כריתת שחלות אצל נשאיות של מוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 מורידה בכ-75% את הסיכון של נשים אלה לחלות בסרטן.

כריתת שחלות מניעתית היא בחירה התלויה בגורמים רבים ובראשם גיל האישה, מצבה ההורמונאלי, המלצות הרופאים המקצועיים והגישה הניתוחית המתאפשרת.

כריתת שחלות בלפרוסקופיה

כריתת שחלות יכולה להתבצע בשיטה פתוחה או בלפרוסקופיה. לפרוסקופיה היא שיטת ניתוח המבוצעת בעזרת מכשירים המוחדרים אל הגוף דרך פתחים זעירים בדופן הבטן, ללא צורך בפתיחת הבטן. טיפול בשיטה זו דורש שימוש מופחת במשככי כאבים, מקצר את משך ההחלמה ואת זמן האשפוז ומספק תוצאות קוסמטיות משופרות.

ברוב המקרים תבוצע כריתת שחלות על רקע שפיר בלפרוסקופיה; כריתת שחלות לפרוסקופית מאפשרת סקירה מדוקדקת של האגן, צריבה של אספקת הדם לשחלה, כריתת שחלות, הכנסתן לשקית והוצאתן מחוץ לבטן. בעזרת כריתת שחלות לפרוסקופית אפשר לטפל גם בממצאים שחלתיים גדולים, ובנשים שעברו ניתוחים קודמים.

היכן מבצע דר׳ סוריאנו ניתוחים אלו?

דר סוריאנו מבצע ניתוחים לפרוסקופים בכללם ניתוחי אנדומטריוזיס , וניתוחי כריתת ציסטה בשחלה באסותא רמת החיל ובHMC בהרצליה 

 

האם קיימים הסדרי תשלום?

 קיימים הסדרי תשלום עם מכבי (זהב, שלי) מאוחדת ולאומית (עם השתתפות עצמית בלבד). קיימים הסדר או החזר עם כלל חברות הביטוח וקיים הסדר ייעוץ בלבד לחברות הכללית 

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

כריתת ציסטה שחלתית בלפרוסקופיה

כריתת ציסטה שחלתית על רקע אנדומטריוזיס מהווה תלונה שכיחה.נשים רבות פונות לייעוץ עקב אי פוריות , כאבים וממצא ציסטי שחלתי הנקרא אנדומטריומה
הטיפול במקרים אלו הטיפול הינו אישי ותלוי בגיל האישה במצבה הרפואי, בתלונותיה ובמאפייני הציסטה יחד עם ממצאים נוספים , מוקדים נוספים המתגלים במהלך הבירור.

קרא עוד »

אנדומטריומה

ציסטה בשחלה ציסטות אנדומטריאליות:

ציסטה אנדומטריאלית הינה חלק ממגוון הופעה של ממצאים אגניים על רקע אנדומטריוזיס
ציסטה בשחלה הנקראת גם אנדומטריומה מופיעה כתוצאה מגדילת מוקדי אנדומטריוזיס ודימום הנאגר בשחלה. כתוצאה מגדילת רירית רחם לע דופן האגן בצמוד לשחלה  בשחלה והופעת דימום מתפתחת ציסטה שחלתית מלאה בדם ישן "ציסטה שוקולדית". ציסטה בשחלה זו עלולה להיות מלווה בתסמיני אנדומטריוזיס.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן