
פוליפ הינו גידול, במרבית המקרים שפיר, של רירית הרחם. גודלו של פוליפ ברחם יכול לנוע בין מילימטרים ספורים עד סנטימטרים אחדים. פוליפ מתגלה בד״כ באקראי במהלך בדיקת אולטראסאונד שיגרתית או במסגרת בירור להפרעות שונות כגון: דימום לא סדיר, בעיות פריון או להפלות חוזרות. בקרב נשים צעירות השכיחות נמוכה ועולה עם הגיל ומגיע לשיא החל מהעשור החמישי לחיים. נשים המטופלות בטמוקסיפן, נשים בעלות רקע משפחתי ליצירה מוגברת של פוליפים במע העיכול וברחם עלולים להיות קשורים ליתר סיכון לממאירות.
באם הפוליפ נמצא לאחר הופעת דימום שלאחר הבלות יש צורך בכריתתו ושליחתו לבדיקה פתולוגית, בקרב נשים אלו שיעור בממצאים הממאירים עלולים להגיע ל כ 3-5%.
הקשר בין פוליפ ובעיות פוריות אינו ידוע אך באם נמצא במהלך בירור פוריות פוליפ בגודל של מעל 15 מ״מ יומלץ להוציאו, גם פוליפ רחמי קטן יותר יוצא באם ימצא בקרב נשים עם אי פיריון ממושך או לאחר כשלונות חוזרים של הפרייה חוץ גופית או לאחר הפלות חוזרות מקובל להמליץ על כריתתו בגישה היסטרוסקופית. האבחנה הראשונית נעשית בבדיקת אולטראסאונד, ניתן לזהות ביתר קלות ע״י הזלפת מים פיזיולוגיים לחלל הרחם - בשיטה הקרויה הידרוסונוגרפיה או בעזרת היסטרוסקופיה אבחנתית אשר ללא ספק הינה הבדיקה האופטימלית.
גורמי סיכון להתפתחות פוליפ ברחם
במקרים רבים הרופאים אינם מסוגלים לקבוע מהם הגורמים שהביאו להתפתחות הפוליפ ברחם האישה המטופלת. יש חוקרים הטוענים כי הפוליפ מתפתח ברחם בעקבות שינויים הורמונליים, לדוגמה מחסור בהורמון מסוג פרוגסטרון או עודף של הורמון אסטרוגן. חוקרים אחרים קובעים שהפוליפ עשוי להתפתח ברחם בגלל גידול סרטני המתחיל באזור וגורם לדימומים.
תסמינים לפוליפ ברחם
כאמור במרבית המקרים לא ימצאו תסמינים חריגים אך התסמין הנפוץ ביותר הינו דמם לא סדיר, ובמהלך בירור ראשוני ניתן לחשוד בהימצאות פוליפ ברחם בבדיקת אולטראסאונד, לעיתים מדדובר בשרירן רחמי ולא בפוליפ וזאת ניתן לקבוע רק לאחר ביצוע היסטרוסקופיה ולעיתים רק לאחר כריתתו ושליחתו לבדיקה.
כאמור במרבית המקרים לא ימצאו תסמינים חריגים אך התסמין הנפוץ ביותר הינו דמם לא סדיר, ובמהלך בירור ראשוני ניתן לחשוד בהימצאות פוליפ ברחם בבדיקת אולטרסאונד, לעיתים מדובר בשרירן רחמי ולא בפוליפ וזאת ניתן לקבוע רק לאחר ביצוע היסטרוסקופיה ולעיתים רק לאחר כריתתו ושליחתו לבדיקה.
אבחון פוליפ ברחם
יש מספר שיטות לאבחון של פוליפ ברחם. האבחון מתחיל בתשאול המטופלת, אם היא מרגישה את אחד או יותר מהתסמינים הנפוצים עליה לציין זאת במהלך התשאול הרפואי. יחד עם זאת, ברוב המקרים הנשים אינן מזהות את התסמינים של הפוליפ, לכן הפוליפ יתגלה בבדיקת אולטרסאונד שגרתית במרפאה.ברוב המקרים הרופא המומחה יזהה את הפוליפ באמצעות בדיקת אולטרסאונד וגינלית וגינקולוגית. בדיקת אולטרסאונד אינה מדויקת ב-100%, לכן בדרך כלל הרופא יאמת את האבחנה הראשונית בעזרת בדיקה הנקראת היסטרוסקופיה אבחנתית.
במהלך ההיסטרוסקופיה האבחנתית הרופא בוחן את חלל הרחם לאחר החדרת סיב אופטי דקיק המוחדר דרך צוואר הרחם. זו בדיקה מהירה ומדויקת, בדרך כלל אין צורך בהרדמה, והבדיקה עצמה אינה מכאיבה אך עלולה לגרום לתחושת אי נוחות זמנית.
במהלך ההיסטרוסקופיה האבחנתית הרופא יכול לקחת דגימה (ביופסיה) מרירית הרחם או מהפוליפ. במקרה של פוליפ קטן יחסית הרופא יבצע היסטרוסקופיה ניתוחית ויסיר את הפוליפים הקטנים במקום.
במהלך אבחון פוליפ אצל נשים צעירות ובגיל הפוריות, לרוב הרופא ימצא פוליפים שפירים. הפוליפ השפיר עלול לגרום לדימומים קשים ולבעיות פוריות. אם האישה עוברת טיפולי פוריות הרופא ימליץ לה להסיר את הפוליפים לפני תחילת טיפולי הפוריות כדי לשפר את אחוזי ההצלחה.
טיפול לפוליפ ברחם
טיפול הבחירה בפוליפ ברחם הינו כריתתו בגישה היסטרוסקופית. במקרים מסויימים בנשים ללא כל תלונה ופוליפ קטן מ 10 מ״מ ניתן לעקוב ולדחות התערבות ניתוחית.
פוליפ ברחם אשר גדול מ-15 מ״מ יגרום בשלב מסוייים לדימום לא סדיר, או לעיתים לדימום שלאחר הבלות ולכן קיימת המלצה להסירו. בוודאי בנשים מבוגרות.
הניתוח ההיסטרוסקופי לכריתת הפוליפ הוא טיפול הבחירה במקרים אלו. אמנם פוליפ ברחם הינו סיבה לא שכיחה לבעיית פוריות אך בקרב נשים אלו, עם פוליפ ברחם ואי פוריות נמצא כי הוצאתו משפרת השגת הריון.
לעיתים ניתן לבצע כריתת פוליפ ללא צורך בהרדמה, במסגרת ההיסטרוסקופיה האבחנתית, ללא צורך באישפוז וללא מתן משככי כאבים, דרך זו חוסכת טרחה רבה ומקצרת את הזמן לקבלת תשובה היסטולוגית מדוייקת.
המאמר נכתב על ידי:
פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
ייסד ומנהל את המרכז לטיפול באנדומטריוזיס. המרכז, שהוקם ב-2005 ומשלב מומחים מתחומים שונים, הוא הראשון בישראל ומוביל בתחומו. במסגרת המרכז מבוצעים ניתוחים מורכבים, הדורשים ניסיון כירורגי רב. עד כה בוצעו בו יותר מ-1,500 ניתוחי אנדומטריוזיס מתקדמים. פרופ' סוריאנו מומחה בעיקר בכירורגיה גינקולוגית: לפרוסקופיה, היסטרוסקופיה וטיפול ניתוחי באנדומטריוזיס מפושט.
בוגר בית-הספר לרפואה, אונ' בן-גוריון ואונ' באר שבע, בעל התמחות ברפואת נשים ויולדות, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר.
ערך השתלמות בכירורגיה גינקולוגית ואנדוסקופית במרכזים מובילים בצרפת, בבלגיה ובארצות הברית.