חיפוש

אינטימיות ומיניות במהלך גיל המעבר

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women. סיים את התמחותו ברפואת נשים ויולדות במרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל השומר. שימש כיו״ר החברה הישראלית לאנדוסקופיה גינקולוגית (2014-2017). ייסד וניהל את המרכז לטיפול הרב תחומי לטיפול באנדומטריוזיס בתל השומר. השתלם במרכזים מובילים בארה״ב, צרפת, בלגיה, וגרמניה. מרצה בכנסים בארץ ובעולם. פרופסור לרפואה בחוג למיילדות וגינקולוגיה באוניברסיטת תל אביב. מנתח בכיר באסותא רמת החייל, בי״ח רפאל וב HMC.

תוכן עניינים

מבוא

גיל המעבר הוא שלב משמעותי בחיי האישה, המסמן את סיום שנות הפוריות. מעבר טבעי זה, למרות שהוא מעצים, לעיתים קרובות מלווה באתגרים, במיוחד בכל הנוגע לאינטימיות ומיניות. הבנת השינויים הללו היא חיונית לא רק לבריאות האישית אלא גם לשמירה על קשרים משמעותיים עם בני הזוג. שיחות פתוחות על אינטימיות במהלך גיל המעבר יכולות להוביל ליחסים טובים יותר ולרווחה רגשית משופרת. לאמיתו של דבר שינויים אלו מתחילים עוד טרם הפסקת הווסת כבר בתקופה הפרימנופאוזלית. 

דיבור על אינטימיות ומיניות במהלך גיל המעבר עלול לגרום לאי נוחות וחשש, אך הוא חשוב וחיוני. רבות מהנשים חוות שינויים ברצון המיני, בנוחות הפיזית ובקשרים הרגשיים במהלך תקופה זו. על ידי התמודדות עם השינויים הללו ישירות, נוכל לנווט את השלב הזה בביטחון ובהנאה.

שינויים עיקריים במהלך גיל המעבר

שינויים פיזיים

אחד השינויים הבולטים במהלך גיל המעבר הוא ירידה ברמות האסטרוגן. שינוי הורמונלי זה יכול להוביל למגוון שינויים פיזיים, כולל יובש בנרתיק, דלילות ריקמות נרתיקיות ואי נוחות במהלך יחסי מין. תסמינים אלה יכולים להשפיע באופן מובן על הרצון המיני והנאה. בנוסף, תסמינים אחרים הקשורים לגיל המעבר, כמו גלי חום, הזעה והפרעות שינה, עשויים להקשות עוד יותר על האינטימיות ומובילה נשים רבות לחוש ריחוק מבן הזוג  

השפעות רגשיות

גיל המעבר יכול גם להביא אתגרים רגשיים. רבות מהנשים חוות תחושות של אובדן או חרדה כאשר הן מתאימות את עצמן לשינויים בגוף ובזהותן. רגשות אלו עשויים להשפיע על דימוי הגוף ולהוביל לירידה ברצון המיני. יתרה מכך, השינויים יכולים ליצור מחסומים לתקשורת עם בני הזוג. חשוב להכיר בכך שתחושות אלה הן נורמליות ולעודד שיחות פתוחות כדי לנווט אותן יחד. השינויים ה הורמונליים ובעיקר הירידה בהפרדת אסטרוגן, עלולה לגרום לירידה במצב הרוח עד תחושת דכאון, עצבנות ותחושת חרדה, נשים רבות חוות תחושת גלי חום, הזעות, וחוות קשיי שינה, יחד עם תחושת יובש ואי נוחות בקיום יחסים אלו מובילים לירידה בתשוקה וברצון לקיים יחסים.   במקביל שינויים בהפרשת טסטוסטרון גורמים לירידה באנרגיה הכללית ובחשק המיני ופוגעים ביכולת להגיע לסיפוק מיני.

התייחסות לבן הזוג

במקביל בן הזוג עובר שינויים פיזיולוגיים משמעותיים הפוגעים לעיתים קרובות בתפקוד המיני, בחשק, וביכולת. שינויים אלו אצל בן הזוג משפיעים אף הם על האינטימיות. בעוד נשים נוטות לשוחח על בעיות אלו עם חברותיהן או עם רופא הנשים הרי שגברים רבים נמנעים מלבקש עזרה ולפיכך נמנעים מטיפול. ישנה חשיבות רבה להתייחסות למה שחש בן הזוג, התקשורת הבין זוגית יכולה לסייע רבות בשלב זה.

  
התייחסות חברתית לגיל המעבר

בעבר ההתייחסות לגיל המעבר הייתה בהיבט שלילי, מונחים כגון גיל בלות, התייחסה לגיל זה כגיל של סיום תקופת הפוריות ולכאורה סיום היותה האישה מינית ומושכת.  יחד עם השינויים הפיזיולוגיים, השיגרה והשחיקה יחד עם שינויים כגון גדילת הילדים ועזיבתם את הבית גורמים
כיון ההתייחסות לגיל המעבר שונה בתכלית, עם העלייה בתוחלת החיים ושיפור הבריאות בגיל זנה, נשים רבות חשות שזה הזמן בהן הן יכולות לפרוח ולהגשים יעדים וחלומות. רבות מהנשים בגיל זה מבצעות פעילות גופנית באופן קבוע בניגוד לעבר , שומרות על אורח חיים בריא , תזונה נכונה ומשנות קריירה דווקא בשנים אלו. גיל הפריחה והגשמת משאלות . ולכן בריאות גופנית,  נפשית, ומינית הופכת לחשובה.  
 

השינויים הפיזיולוגים ולעיתים השינויים בהרגלי המין דורשים תקשורת פתוחה. אם אין תקשורת פתוחה, עלולים לעלות חששות – הגבר יכול לחשוב שהאישה סיימה את חיי המין שלה ולכן אינה מתגרה, והאישה עלולה להניח שבן הזוג אינו מגיב מינית מפני שאינו נמשך אליה. במצב כזה ייתכן שבני הזוג יתרחקו זה מזה ויפסיקו להתאמץ להשקיע ביחסים האינטימיים שלהם.

שמירה על אינטימיות

אסטרטגיות עבור זוגות

כדי לשמור על אינטימיות במהלך גיל המעבר, התקשורת היא המפתח. על זוגות לעודד דיון פתוח על רגשותיהם, רצונותיהם ודאגותיהם. שיח זה לא רק מחזק את הקשרים הרגשיים אלא גם מעודד הבנה. חקירת דרכים חדשות לאינטימיות עשויה להיות מועילה; ניסוי במגע לא מיני, יציאה לדייטים, או אפילו גילוי פנטזיות משותפות יכולים להחיות את הקשר ואת הרצון.

אפשרויות טיפוליות

עבור אלו החווים אי נוחות, קיימות אפשרויות רפואיות שונות. ג׳ל לסיכוך לנרתיק או טיפול אסטרוגני מקומי לנרתיק הנמכרים ללא מרשם יכולים לספק הקלה משמעותית ליובש. בנוסף, טיפול הורמונלי וייעוץ עשויים להיות מתאימים לחלק מהנשים, בהתמודדות עם היבטים פיזיים ורגשיים של אינטימיות. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע רפואי כדי להתאים תוכנית שמתאימה לצרכים ולנסיבות האישיות.

  • מומלץ על פנייה למרפאה רב צוותית העוסקת בטיפול בגיל המעבר במהלכה תוכלי למלא שאלון גיל המעבר, על מנת להכיר את כלל תלונותייך ולהציע דרכים לשיפור איכות חייך
  • יש לשקול שינויים באורח חיים כולל הקפדה על תזונה מתאימה, פעילות גופנית, הימנעות מהרגלים לא בריאים כגון עישון וביוצוע בדיקות תקופתיות 
  • ניתן לשקול במקרים פרטניים טיפול בטסטוסטרון, בפרסום שסיכם 36  מחקרים אשר פורסם ב-   The Lancet Diabetes & Endocrinologyוכלל בסה״כ 8,480 נשים מצא שטיפול בטסטוסטרון שיפר את חיי המין של נשים לאחר גיל המעבר כולל עלייה בתדירות קיום יחסים, עלייה בתשוקה ועצמת האורגזמות, כמו גם הדימוי העצמי. בחלק מהמחקרים נמצא כי נשים שטופלו בטסטוסטרון נטו פחות לחוות התקפי לב או שבץ. חשוב להדגיש כי טיםול זה לא היה כרוך בתופעות לוואי משמעותיות למעט עלייה ברמות השומנים בדם לאלו שנטלו טיפול פומי, יש לציין כי למרות שכשליש מהנשים בגיל המעבר חוות ירידה בתשוקה המינית באמצע החיים אין כיום טיפול בטסטוסטרון מאושר בשום מדינה ואין הסכמה על מינון ודרך מתן. בארץ קיימת אפשרות לטיפול עי טיפול הורמונלי זהה ביולוגית עי פלט המכיל טסטוסטרון.

 

שאלות ותשובות

מה לעשות אם אני חווה יובש בנרתיק?
ת: ג׳ל או חומר סיכה לנרתיק הנמכרים ללא מרשם יכולים להציע הקלה משמעותית. אם היובש נמשך יש לשקול טיפול אסטרוגני מקומי בגל או טבליות, פני למרפאתנו לשם קבלת מידע על טיפולים פוטנציאליים שעשויים להתאים לך.

האם זה נורמלי שהרצון המיני שלי יפחת במהלך גיל המעבר?
ת: כן, שינויים הורמונליים יכולים להוביל לירידה ברצון המיני. תקשורת פתוחה עם בן הזוג, יחד עם חקירת דרכים חדשות להתחבר, עשויות להיות מועילות במהלך תקופה זו. לעיתים יש צורך בטיפול הורמונלי לשם שיפור איכות חייך

איך אני יכולה לדבר עם בן הזוג שלי על השינויים הללו?
ת: גשי לשיחה בכנות ובפתיחות. הביעי את רגשותיך, חלקי עימו את תחושותייך, ועודדי את בן הזוג לשתף את מחשבותיו גם כן. 

סיכום

למרות שגיל המעבר הוא מעבר טבעי, הוא יכול להיות גם זמן מאתגר לאינטימיות ולמיניות. עם זאת, בעזרת תקשורת פתוחה, בירור פנימי  ותמיכה רפואית מתאימה, ניתן לשמור על קשרים מספקים. חשוב לזכור כי בני הזוג משחקים תפקיד מרכזי במסע הזה. עידוד הבנה הדדית, אמפתיה ותמיכה יכול לחזק את הקשר בין בני הזוג, ולהקל על המעבר הזה עבור שניכם.

באם את סובלת מתסמיני גיל המעבר, באם את חשה בפגיעה באיכות חייך, אל תהססי לפנות למרפאתנו. יחד נוכל להכיר את תלונותייך ונמצא להן פתרון. 

קחי את הצעד הראשון לשיפור האינטימיות ורווחתך היום!

 

השאירי פרטים ונחזור אליך

לקריאה נוספת

טיפול הורמונלי זהה ביולוגית בעזרת פלט

הטיפול המתקדם ביותר בתחום הטיפול הורמונלי זהה ביולוגית לנשים הסובלות מפגיעה באיכות חייהן על רקע תלונות גיל המעבר ,שייך לטיפול עי כמוסה (קפסולה) המוחדרת מתחת לעור, המכילה שילוב של אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון זהים ביולוגית.

קרא עוד »

הטיפול הטבעי בגיל המעבר

כיצד לנהל את גיל המעבר באופן טבעי?
ישנן דרכים רבות בהן נשים יכולות לתמוך בגופן במהלך גיל המעבר והמנופאוזה כדי להבטיח בריאות אופטימלית ולהפחית את הסיכון לסיבוכי גיל המעבר ולפגיה באיכות החיים

קרא עוד »

יובש נרתיקי

הורמון האסטרוגן שומר על בריאות הנרתיק שלך בכך שהוא פועל כחומר סיכה טבעי. זה גם מגרה את התאים בדופן הנרתיק שלך כדי לעודד נוכחות של חיידקים 'טובים' המגנים מפני זיהום.
האסטרוגן פועל על רקמת הנרתיק ושומר על האלסטיות המתאימה.

קרא עוד »

תסמיני שלפוחית שתן ומעי

העמדת נושא הטיפול בנשים בגיל המעבר כתחום מוביל במרפאתנו נוצר מתוך מחשבה שניתן לאזן, לשפר איכות חיים עי מתן מענה רפואי מקצועי רב צוותי, המתייחס לשינויים הנפשיים והגופניים כמכלול, ולהעניק טיפול מבוסס על ראיות רפואיות.

קרא עוד »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן