חיפוש

כריתת פוליפ בהיסטרוסקופיה

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פורסם ע"י: פרופ' דוד סוריאנו

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות. מנהל המרכז 4women.

פוליפ הינו גידול שפיר של רירית הרחם, לעיתים גורם לדימום מוגבר או לא סדיר, לעיתים אחראי להופעת דימום לאחר הבלות. כאשר רירית הרחם מעובה ו/ או מופיע דימום לא סדיר יש לברר מה מקור הדימום המוגבר. במרבית המקרים מדובר בגידול שפיר אך לעיתים רחוקות מדובר בגידול סרטני. הבדיקה המיטבית להערכת חלל הרחם הינה היסטרוסקופיה אבחנתית, פעולה זו המבוצעת במרפאה ללא צורך במשככי כאבים מבוצעת ע״י דר סוריאנו במרפאתו. לאחר ביצוע האבחנה המדוייקת יש לבצע כריתת פוליפ בהיסטרוסקופיה ניתוחית, לעיתים ניתן לבצע פעולה זו במרפאה ללא הרדמה.

מהו פוליפ רחמי ומתי הוא מתגלה

פוליפ רחמי מתגלה בד"כ באופן אקראי במהלך בדיקת אולטראסאוד, בעת בירור עקב דימום מוגבר או לא סדיר או במהלך בירור אי פוריות. ברוב המוחלט של המקרים מדובר כמובן בגידול שפיר אך לעיתים נדירות מסתבר כי מדובר בגידול סרטני.

גודל הפוליפ נע בין מילמטרים בודדים ועד מספר ס"מ פוליפ בגודל מעל 1.5 ס"מ נחשב לכזה המומלץ להוציאו.
פוליפים ברירית הרחם הם נדירים בקרב נשים צעירות מ -20 שנים.  השכיחות עולה בהתמדה עם הגיל, השיא בעשור החמישי והשישי של החיים.
במקרים של שימוש בטמוקסיפן הסיכון לממאירות מעט גבוה יותר ולכן נשים אלו נמצאות במעקב הכולל בדיקות אולטראסאונד תקופתיות והיסטרוסקופיה אבחנתית בעת חשד לעיבוי הרירית. 

תסמינים

התלונה השכיחה ביותר היא דימום בעיקר בקרב נשים בגיל המעבר

הממצאים קליניים – בד"כ דימום לא סדיר אם כי במרבית המקרים כפי שנאמר האבחנה נעשית באקראי במהלך בדיקה שיגרתית. פוליפ הממלא את החלל יכול להיות קשור באי פוריות ובעית השתרשות ולכן מומלץ להוציאו בנשים הסובלות מאי פווריות.

האבחנה

במהלך בירור לדימום מוגבר או לא סדיר, בירור לאי פוריות החשד עולה במהלך בדיקת אולטרסאונד שלאחריה מופנת המטופלת לביצוע היסטרוסקופיה אבחנתית אשר מאשרת את האבחנה.

לעיתים הפוליפ הינו כה גדול שאין צורך בהיסטרוסקופיה אבחנתית ולאחר אישור האבחנה המטופלת מופנת ישירות לביצוע היסטרוחסקופיה ניתוחית.   ניתן לאבחן פוליפ בחלל הרחם  גם במסגרת צילום רחם הנעשה לשם בירור פוריות או בעת ביצוע הידרוסונוגרפיה אך ללא ספק בדיקת הבחירה הינה היסטרוסקופיה אבחנתית.

הטיפול

במקרה של פוליפ קטן בעל מספר מילימטרים אין צורך לבצע כריתה אלא מעקב בלבד, וביצוע בדיקה חוזרת לאחר מספר ווסתות, כאשר מדובר בפוליפ גדול יותר, בעת תלונה של דימום מוגבר או לא סדיר, או בעיית פוריות קיימת המלצה להסירו כך גם במקרים של חשד לממאירות. 

האבחנה של פוליפ רחמי נעשית ע"י הדגמת חלל הרחם במהלך צילום רחם, בבדיקת אולטראסאונד גינקולוגי, הידרוסונוגרפיה או בבדיקת אולטראסאונד תלת מימד. הדרך ההמיטבית להסתכלות על חלל הרחם בגישה ישירה הינה בהיסטרוסקופיה אבחנתית

זהו מראה של פוליפ רחמי הממלא את חלל הרחם וגורם לדימום לא סדיר ובעיית פריון. הפוליפ יוצא מדופן ימין של הרחם בגדול של כ 2.5 ס"מ

פוליפ תוך רחמי הממלא את חלל הרחם

חלל הרחם לאחר כריתת הפוליפ

כריתת פוליפ רחמי

כריתת הפוליפ נעשית במהלך היסטרוסקופיה ניתוחית הנעשית במסגרת אשפוז יום, עם החלמה מהירה. הפוליפ נשלח לבדיקה פתולוגית.

במקרים מסויימים ניתן לבצע כריתת פוליפ במהלך ההיסטרוסקופיה האבחנתית ללא צורך בהרדמה כללית ו/או אשפוז במרפאה בשיטת See &Treat

פוליפ ברחם עלול להוות גורם לאי פוריות ולכן מומלץ לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית לפני התחלת טיפולי הפרייה וכחלק מבירור אי פוריות.
פוליפ ברחם  עלול להוות הסיבה לדימום בין ווסתי הגורם לתסכול רב וניתן לטיפול בנקל.

הניתוח לכריתת פוליפ רחמי מבוצע באסותא, בהרצליה מדיקל סנטר במסגרת אשפוז יום, עם החלמה מהירה וקלה. 

במקרים של פוליפ קטן ניתן לבצע ניתוח הזה ללא הרדמה במסגרת מרפאתית היסטרוסקופיה ניתוחית ללא הרדמה ראה See &Treat לאחר קבלת אישור המבטח (מכבי, לאומית, מאוחדת)

הסדרי תשלום

קיימים הסדרי תשלום ( השתתפות עצמית) עם מכבי מגן זהב, מכבי שלי) מאוחדת ולאומית ועם חברות הביטוח.
הניתוח מבוצע באסותא רמת החיל, HMC- הרצליה.

המאמר נכתב על ידי :  

פרופ' דוד סוריאנו הינו מומחה למיילדות, גינקולוגיה ופוריות.
מנהל את מרכז המומחים לרפואת נשים ברמת החייל, 4women, מנתח בכיר באסותא וב-HMC  ובבי"ח רפאל. פרופ' סוריאנו מומחה בתחום הכירורגיה הגינקולוגית, מבצע היסטרוסקופיות אבחנתיות וניתוחית מזה למעלה משני עשורים.  

השאירי פרטים ונחזור אליך
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן